Američtí vojáci se v Plzni setkali s vedením města a uctili padlé

Patnáct vojáků z amerického konvoje, který v těchto dnech projíždí Českem, se v poledne setkalo s vedením města. Před plzeňskou radnicí na ně čekalo asi 500 jejich příznivců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čekající lidé před Katedrálou svatého Bartoloměje na náměstí Republiky v Plzni

Čekající lidé před Katedrálou svatého Bartoloměje na náměstí Republiky v Plzni | Zdroj: ČTK

Před radnicí nechyběli ani motorkáři s americkými vlaječkami a asi 20 amerických historických džípů. Skupinu vojáků jejich příznivci přivítali potleskem.

Na místo dorazilo i několik odpůrců amerického konvoje a mezi oběma tábory čekajících došlo na slovní potyčky. Policie ale situaci urovnala.

„Pán s megafonem chtěl říci názor, který není většinový. Ti, co jsou s Amerikou, vítají tady, byli agresivní, strkali do pána, sprostě mu nadávali. Svobodu projevu tedy máte, ale lidé vám ji nedopřávají. Takže já říkám, že nejsem ani tam, ani tam. Nejsem kompetentní se k tomu vyjádřit, nemám dostatek informací. Ale tuto se mi nelíbilo,“ popsala své dojmy na náměstí Republiky paní Věra z Plzně.

Shromáždění proti průjezdu amerického vojenského konvoje svolala Národní demokracie. Organizátoři čekali stovky odpůrců, přišlo jich ale asi 10.

Vojáci po přijetí na radnici uctili na Americké třídě památku padlých během druhé světové války. I tam na ně čekaly desítky obyvatel Plzně, příznivců i odpůrců.

Setkání s americkými vojáky bere většina Plzeňanů jako příležitost připomenout si, že západočeskou metropoli osvobodila v květnu 1945 právě americká armáda.

Lukáš Milota, Lucie Sichingerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme