Letní filmová škola v Uherském Hradišti jde do finále

Organizátorům Letní filmové školy v Uherském Hradišti se letos podařilo zajistit hosty zvučných jmen, například srbského režiséra Emira Kusturicu nebo jeho finského kolegu Aki Kaurismäkiho. Letošní už sedmatřicátý ročník ozdobil i režisér i z exotického Thajska, loňský vítěz z Cannes, Apichatpong Weerasethakul.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Diváci Letní filmové školy v Uherském Hradišti ve zrekonstruovaném kině Hvězda

Diváci Letní filmové školy v Uherském Hradišti ve zrekonstruovaném kině Hvězda | Zdroj: ČTK

Apichatpong Weerasethakul se svým filmem strýček Búnmí vyhrál loňský festival v Cannes. Film mohli vidět i čeští diváci. Organizátoři ho na filmovou školu do Hradiště pozvali jako zástupce takového uměleckého proudu současné kinematografie. Weerasethakul bude mít zítra v Hradišti lekci filmu. Bude to určitě zajímavé, protože jeho filmy zkoumají náboženskou hinduistickou tradici propojenou s moderním světem současného Thajska.

Přehrát

00:00 / 00:00

Eva Rajlichová mluví o Letní filmové škole přímoz Uherského Hradiště ve Světě o třetí na Rádiu Česko.mp3

Na závěr přijede slavný finský filmař Aki Kaurismaki. Diváci měli možnost vidět retrospektivu jeho filmů, včetně slavných snímků Juha nebo sociálního dramatu světla v soumraku.

Kdo má rád české filmy, neměl by si nechat ujít snímek Největší z Čechů Roberta Sedláčka. Zajímavý je i film Černá Venuše Abdelatifa Kechiche, který má téměř tříhodinovou stopáž a pojednává o hranicích svobody a lidské důstojnosti.

Doprovodný program

Pokud jde o doprovodný program, lze zmínit například DJ essions v klubu Mír, které připravují kolegové z rádia Wave denně od 23 hodin. Dnes vystoupí skupina Květy.

Na filmové přehlídce v Uherském Hradišti neuchybí ani divadlo. Velmi vydařená bývají přestavení souboru Láhor Soundsystem. Jinak je tu i celá řada výstav, přibližně patnáct.

Na letošní Letní filmové škole je zhruba pět a půl tisíce akreditovaných lidí, což je skutečně slušná . Je tady hlavně batůžkářské publikum, hodně mladých lidí a o filmu se diskutuje dlouho do noci. Ze zahraničních festivalů připomíná svým nábojem a otevřeností k divákům festival v nizozemském Rotterdamu, který také klade důraz na filmy, nikoli na hvězdy.

Markéta Bartošová, Eva Rajlichová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme