Ceny bytů začaly loni opět růst, v Praze stojí metr čtvereční 112 tisíc. Nejdražší bylo bydlení v roce 2022

Ceny bytů po poklesech v loňském roce začínají opět růst. Přestože ceny v Praze jsou víceméně stabilní, v Karlových Varech a v Ostravě ceny v prvním čtvrtletí vzrostly meziročně o více než devět procent. Maximálních cen byty dosáhly téměř výhradně v prvním polovině roku 2022, poté s výjimkami zaznamenaly pokles až o 21 procent. V současnosti jsou ceny srovnatelné s úrovněmi z konce roku 2021. Vyplývá to analýzy portálu Valuo.cz,

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ilustrační foto

Nejdražší byty jsou tradičně v Praze (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Kromě Karlových Varů a Ostravy cena meziročně o osm procent vzrostla také v Brně, i tam jsou ale nyní ceny oproti maximům v roce 2022 o 11 procent nižší. Metr čtvereční tam stojí 91 379 korun.

Sedmiprocentní meziroční nárůst zaznamenaly Pardubice. V nich je ale možné metr čtvereční koupit za 63 057 korun.

Ekonom: Ceny nemovitostí stagnují, brzy se ale znovu zvýší. Vlastnictví tak bude méně dostupné

Číst článek

Nejdražší byty jsou tradičně v Praze. Meziročně v metropoli vzrostly ceny o téměř tři procenta na 112 099 korun za metr čtvereční. Maximum v polovině roku 2022 bylo ještě o 7000 za metr čtvereční vyšší.

Nejdražší v roce 2022

Svého maxima dosáhla v druhém čtvrtletí 2022 také města Pardubice, Olomouc, Plzeň, Liberec, Ostrava a Ústí nad Labem. Ve třetím čtvrtletí 2022 se dostaly na svůj strop ceny v Brně, Hradci Králové, Kladně, Českých Budějovicích, Zlíně a Jihlavě.

„Ceny nemovitostí v Praze jsou nejstabilnější, což odráží vysokou poptávku a omezenou nabídku v hlavním městě. Naopak v Ústí nad Labem a dalších městech s většími výkyvy lze očekávat pokračující nestabilitu, která ale může nabídnout příležitosti pro odvážnější investory,“ popsal zakladatel webu Valuo.cz Radek Šitera.

Do příspěvků na bydlení stát dává přes 17 miliard, do obecních bytů jenom zlomek, říká sociolog Prokop

Číst článek

Zároveň dodal, že data z katastru nemovitostí mohou být do určité míry zkreslená. Mezi prodejem a zavedením kupní smlouvy do katastru může být prodleva dva až tři měsíce. „Proto se ve skutečnosti byty prodávaly nejdráže spíše už v první polovině roku 2022,“ dodal.

Valuo analyzuje data z katastru nemovitostí a z veřejné inzerce od roku 2017. Poskytuje nástroj na výpočet cen nemovitostí, který využívá pět bank, včetně České Spořitelny, ČSOB a Monety, a přes 3500 realitních makléřů, odhadců, soudních znalců, finančních poradců a dalších odborníků z oblasti realit.

Za Valuem stojí investorský tým Pale Fire Capital vlastnící například internetové tržiště Aukro či Groupon.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme