České soukromé vlaky se poprvé představí cestujícím na Slovensku

Slovenští cestující si dnes poprvé vyzkouší, co to znamená konkurence na železnici. Mezi Bratislavou a Komárnem budou až do čtvrtka zkušebně pendlovat vlaky české společnosti RegioJet. Česká firma dostala jako první soukromník povolení k osobní přepravě. Naostro chce začít jezdit příští rok a smlouvu se slovenským státem uzavřela na devět let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žluté vlaky RegioJet - Student Agency

Žluté vlaky RegioJet - Student Agency | Foto: Tomáš Šácha | Zdroj: Český rozhlas

RegioJet je dceřiná firma společnosti Student Agency, jejíž známé žluté autobusy na Slovensko zajíždějí už dlouho. Od března 2012 přibudou i žluté vlaky na trase Bratislava-Komárno.

Česká firma přesvědčila slovenskou vládu hlavně nižší cenou, po státu bude chtít o 16 procent nižší dotace na jeden vlakokilometr než dosavadní dopravce Železniční společnost Slovensko.

Trať Bratislava-Komárno měří 100 kilometrů a vede kolem chronicky přetížené silnice, kde se každé ráno tvoří mnohakilometrové kolony.

RegioJet chce přesvědčit řidiče, aby přesedlali raději na vlak. Nabídne proto komfortní vlaky s občerstvením a internetem.

Student Agency se pokoušela proniknout na koleje už i v Česku, narazila ale na odpor krajských samospráv.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme