Cizinci ženou vzhůru ceny bytů na Novém Zélandu. Vláda jim je zakáže nakupovat

Nový Zéland ve snaze omezit růst cen realit zakáže cizincům kupovat stávající domy na svém území. Opatření se vztahuje pouze na osoby, které v zemi nemají trvalý pobyt. Oznámila to ve středu premiérka Jacinda Ardernová.

Wellington Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Wellington, hlavní město Nového Zélandu

Wellington, hlavní město Nového Zélandu | Foto: Vašek Vinklát | Zdroj: Flickr.com

Země se totiž ocitla v situaci, kdy si mnoho lidí nemůže nové bydlení dovolit. Nízké úrokové sazby, limitovaná nabídka a imigrace vyhnaly v posledních letech ceny nemovitostí nahoru. Mezi největší zahraniční zákazníky na realitním trhu patří Číňané.

Novému Zélandu hrozí 'chipokalypsa'. Urodilo se málo brambor

Číst článek

Za poslední tři roky se ceny bydlení na Novém Zélandu zvýšily o 34 %, v hlavním městě lze průměrnou nemovitost pořídit za zhruba 600 000 novozélandských dolarů (devět milionů Kč). Růst cen domů v zemi s asi 4,6 milionu obyvatel se v posledním roce sice zmírnil, stále se však řadí k nejvyšším na světě.

Podle údajů realitní společnosti Knight Frank se ceny obytných budov v hlavním městě Wellingtonu v období 12 měsíců do června 2107 zvýšily o 18,1 % a v Aucklandu, největším novozélandském městě, o 9,8 %. Celkově roční růst cen činil 10,4 % a země se tak posunula ze třetího na desáté místo mezi 55 trhy světa.

Vedle zákazu koupě stávajícího domu pro cizince vláda oznámila, že hodlá omezit přistěhovalectví a chce se soustředit na tvorbu nových pracovních míst, uvedl server BBC.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme