Podnikatelé si mohou výši státní podpory spočítat na online kalkulačce. Havlíček představil i nový web

Podnikatelé si mohou na online kalkulačce ministerstva průmyslu a obchodu spočítat měsíční podporu, kterou jim stát v souvislosti s pandemií a vládními opatřeními poskytne. Kromě toho resort spustil web 1212.mpo.cz, kde podnikatelé najdou všechny programy vyhlášené v souvislosti s koronavirovou krizí. Na tiskové konferenci to řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel Havlíček

Podle Havlíčka by kalkulačka mohla být užitečná kromě podnikatelů i pro novináře, aby si udělali představu o výši podpory | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Při přípravě kalkulačky se ministerstvo průmyslu a obchodu podle ředitele odboru podnikatelského prostředí a obchodního podnikání Pavla Vinklera zaměřilo zejména na nejmenší podnikatele a živnostníky. Spočítat v ní lze podporu například z programů COVID nájemné, ošetřovné pro OSVČ, zahrnout lze kompenzační bonus pro živnostníky nebo nový program COVID gastro uzavřené provozovny. Nelze v ní spočítat pomoc například z programů COVID bus, COVID kultura nebo COVID podpora cestovního ruchu.

Skiareály získají 210 až 530 korun za den. Vlekaři státní kompenzace vítají, díky nim nezkrachují

Číst článek

Podle Havlíčka by kalkulačka mohla být užitečná kromě podnikatelů i pro novináře, aby si mohli udělat představu o výši státní pomoci.

Díky novému webu nebudou muset už podnikatelé řešit, který program spadá pod které ministerstvo, s čímž měli v minulosti podle resortu problém. Všechny dotační tituly najdou na jednom místě se základním popisem, pokud budou chtít znát víc informací, z webu budou přesměrováni na příslušné portály.

Podle Havlíčka bylo v souvislosti s pandemií vypsáno 12 hlavních programů COVID, nepočítá do nich záruční programy, ministerstvo spravuje polovinu. Kvůli administraci programů ministerstvo muselo například ze státních agentur povolat stovky pracovníků, aby resort zpracování zvládal. Informační linky vyřizují tisíce dotazů denně, dodal ministr.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme