Ekonomické informace 26. 4. 2002

Česká národní banka nečekaně a výrazně zlevnila peníze, když snížila všechny své úrokové sazby o půl procentního bodu. Pokles sazeb by se měl odrazit co nevidět také v nižším úročení vkladů i úvěrů v komerčních bankách. Městu Králíky hrozí sociální krach - na jediný větší funkční podnik Teslamp byl totiž prohlášen konkurz. Spory o výši našeho příspěvku do společného rozpočtu EU nekončí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Naprosto nečekaně a rasantně zlevňuje centrální banka peníze. Proti očekávání většiny ekonomů bankovní rada snížila všechny úrokové sazby o půl procentního bodu. Jak vysvětlil guvernér Zdeněk Tůma, vývoj cen by měl být podle nejnovější analýzy příznivější než banka čekala, a tak vznikl prostor pro pokles sazeb.Ten by měl umírnit korunu v jejím tryskovém posilování a zároveň pomoct ekonomice, která zatím marně čeká na výraznější signály oživení v západní Evropě. Podle Tůmy je snížení sazeb v tuto chvíli rozumnější, než nedělat nic.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z. Tůma - snížení sazeb

Pokles sazeb by se měl odrazit co nevidět také v nižším úročení vkladů i úvěrů v komerčních bankách. S tím, že úroky půjdou dolů, už počítají například ČSOB či Česká spořitelna. O kolik to bude, oznámí v nejbližších dnech. Podle Davida Marka ze společnosti Patria Finance levnější úvěry ale našim podnikům moc nepomohou. Růst objemu půjček totiž spíš než úroky brzdí opatrný přístup bank po problémech minulých let. Jak řekl, lépe na tom budou domácnosti, které si chtějí vzít spotřebitelský úvěr.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Marek - pokles sazeb a spotřebitelé

Snížení sazeb oslabilo včera korunu o deset haléřů - obchodování končila na hladině 30,40 za euro. Více se tomuto tématu budeme věnovat v Ekonomickém magazínu, který vysílá Radiožurnál v 9 hodin 15 minut.

90 procent svých vkladů, maximálně však 400 tisíc korun dostanou členové zkrachovalých družtevních záložen. Rozhodl o tom senát, když schválil poslaneckou novelu. Je to populistické a nezodpovědné rozhodnutí, říká ale prezident Liberálního institutu Jiří Schwarz. 90 tisíc družstevníků dostane celkem 5 miliard 100 milionů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Schwarz - odškodnění klientů záložen

Doslova sociální krach hrozí městu Králíky na hranicích Pardubického kraje. Jediný větší funkční podnik Teslamp se dostal totiž do finanční krize a byl na něj prohlášen konkurz. Jak dodává Petr Kouba, v Králíkách je 13 procent lidí bez práce a v krachujícím podniku je zaměstnán alespoň jeden člen téměř každé rodiny.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Kouba - Teslamp do konkursu

Evropská unie a Česká republika se přou o to, kolik budeme platit do společného rozpočtu. Všichni představitelé kandidátských zemí nesouhlasí s tím, aby od prvního dne členství platili celý příspěvek, když výše dotací je nejasná. Česká republika má ročně odevzdávat minimálně 12 miliard korun, dostávat by měla dvojnásobek. Více náš bruselský zpravodaj Milan Fridrich.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Fridrich - spory o příspěvek a dotace

Marika Táborská, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme