Ekonomické informace 26. 4. 2006

Ministerstvo financí zvýšilo o jedno procento svůj odhad letošního růstu ekonomiky. Vládní agentura CzechInvest vyhlašuje další kolo přijímání žádostí o dotace z programu Profese. České platy se pohybují okolo úrovně 55 procent průměru Evropské unie. Každý tuzemský producent vína, který chce na trh uvést svůj produkt ve vyšší jakosti, než je stolní víno, ho musí nechat přezkoušet u Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Ministerstvo financí zvýšilo o jedno procento svůj odhad letošního růstu ekonomiky na 5,6 procenta. Pro rok 2007 předpokládá zvýšení hrubého domácího produktu o pět procent. Na vývoj inflace ministerstvo svůj názor nezměnilo. Letos by měla dosáhnout 2,6 procenta. Analytika společnosti Patria Davida Marka nová prognóza ministerstva nepřekvapila.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Marek: Prognóza růstu ekonomiky

Vládní agentura Czechinvest vyhlašuje další kolo přijímání žádostí o dotace z programu Profese. Na toto kolo má k dispozici celkem 50 milionů korun. O tuto částku se budou ucházet především firmy ze zpracovatelského průmyslu a návazných službách. Generální ředitel Czechinvestu Tomáš Hruda se domnívá, že jde o zajímavou možnost, jak získat finanční prostředky na rozvoj kvalifikace zaměstnanců.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Hruda: Dotace z programu Profese

České platy dohánějí průměr v Evropské unii jen velmi pozvolna. Češi si sice polepšili, ale jejich platy se pohybují okolo úrovně 55 procent průměru Evropské unie. Podle Evropské komise, která kromě základních platů sleduje také nejrůznější příspěvky od zaměstnavatele, si tak průměrný Čech vydělá něco málo přes 23 tisíc korun. V celé Evropské unii je to ovšem okolo 80 tisíc. Podle ekonoma ČSOB Pavla Dufka je několik důvodů, proč mzdy rostou ve srovnání s ekonomikou tak pomalu.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Dufek: Proč mzdy rostou v Česku pomalu

Každý tuzemský producent vína, který chce na trh uvést svůj produkt ve vyšší jakosti, než je stolní víno, ho musí nechat přezkoušet u Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Ta sestavuje pravidelně speciální komise, které kromě výsledků laboratorních testů hodnotí i vůni, chuť a další vlastnosti. Jen loni tato komise roztřídila skoro 4 tisíce vzorků vín a od začátku letošního roku jich má za sebou už 1500. Mezi nimi jsou podle mluvčí inspekce Daniely Kolejkové zastoupeny ze dvou třetin bílé odrůdy a z třetiny modré.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Kolejková: Kontrola jakosti vín

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme