Ekonomové od vlády zásadní reformy neočekávají

Prezidentem včera jmenovaná vláda Jiřího Paroubka má před sebou maximálně rok a dva měsíce vládnutí. Podle expertů ale nemůže nový kabinet v tomto složení stihnout téměř žádné ekonomické reformy. Ekonomové předpokládají, že se patrně příliš nepohnou reformy zdravotnictví, penzí ani sociálních dávek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Václav Klaus jmenuje novou vládu

Prezident Václav Klaus jmenuje novou vládu | Zdroj: ČTK

Ekonomové se shodují, že vláda Jiřího Paroubka bude dělat spíše populistická opatření než skutečné reformy. Podle ekonomického experta a exministra financí Pavla Mertlíka se vláda pokusí dodržet závazky, které na sebe Česká republika vzala v rámci konvergenčního programu.

"Nepočítám s tím, že by se mohla pustit do reformy financování zdravotního systému anebo do penzijní reformy."

Pavel Mertlík také poukazuje na křehkost a slabou stabilitu vlády, která se ve Sněmovně bude moci opřít jen o nejtěsnější většinu 101 poslanců. Velmi pesimistický je také ekonom Karel Kříž. Paroubkův kabinet podle něj nezvládne téměř nic.

"Nemá žádnou ideovou výbavu, kterou by tuhle zemi posunula k vyšší konkurenceschopnosti, a nemá ani politickou sílu."

Také podle Miroslava Ševčíka se o reformách více mluví, než že by se prováděly. Ekonom dodává, že půl rok před volbami se navíc politici budou spíše věnovat předvolební kampani než opravdové práci.

"Tato vláda nemá zatím připravené žádné odpovídající koncepty, které by mohly pomoci radikálně zlepšit ekonomické postavení České republiky."

Odborníci se navíc shodují, že s opravdu podstatnými reformami se má začít vždy na začátku funkčního období. Před volbami jsou politici - ve snaze zajistit své straně co nejvíc hlasů - sváděni jen k populistickým opatřením.

Marika Táborská, Lucie Husárová 1 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme