Stát odstraňuje staré ekologické zátěže pomalu, někde ještě ani nezačal, zjistil Nejvyšší kontrolní úřad

Za 32 let zaplatil stát za odstraňování starých ekologických zátěží už víc než 60 miliard korun, tempo likvidace je ale stále pomalé. Vyplývá to z pondělní zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Staré ekologické zátěže jsou rizikem pro přírodu i pro zdraví lidí. V době kontroly NKÚ, tedy v letech 2018–2022, nebylo ukončeno 120 z 327 uzavřených ekologických smluv, tedy 37 procent z nich. Ministerstvo financí s výsledky kontroly nesouhlasí.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Připravené uhlí u elektrárny Počerady

Připravené uhlí u elektrárny Počerady | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

NKÚ řešil rychlost odstraňování starých ekologických zátěží, způsobených činností bývalých státních podniků v období před jejich privatizací, už před šesti lety.

Teď úředníky zajímalo, jestli jsou odstraňovány rychleji a zda jsou peníze na jejich likvidaci vynakládány hospodárně.

NKÚ po střelbě na filozofické fakultě prověří, kolik peněz dává stát do ochrany měkkých cílů

Číst článek

S likvidací ekologických zátěžích Česko začalo v roce 1991 a dosud za ně zaplatilo 66,2 miliardy korun. Ministerstvo financí chtělo proces od roku 2018 urychlit. To se ale nepovedlo, jak teď zjistil NKÚ. Opatření přijatá resortem tedy nebyla účinná.

V době kontroly NKÚ stále nebylo ukončeno 120 z 327 uzavřených ekologických smluv, tedy 37 procent z nich. Stále navíc existují lokality, ve kterých sanace ani nezačala.

V letech 2018–2022 mělo navíc ministerstvo na urychlení procesu k dispozici 2,5 miliardy korun ročně, reálně ale na tento účel využilo průměrně jen 35 procent této částky.

Třeba ekologická smlouva na sanaci ropných lagun Ostramo byla uzavřena už v roce 1997, s likvidací kalů se ale začalo až v létě 2004 a celý proces trval 18 let. Navazující sanace kontaminovaných zemin v blízkosti lagun se ale ještě stále připravuje.

Podle posledních odhadů ministerstva financí budou staré ekologické zátěže odstraňovány nejméně do roku 2042.

Ministerstvo životního prostředí schválilo spalovnu u opatovické elektrárny. Místní se bojí znečištění

Číst článek

Při uzavírání ekologických smluv se stát nabyvatelům privatizovaného majetku zavázal uhradit náklady na odstranění ekologické zátěže do předem stanovené výše, takzvané garance.

Podle zjištění NKÚ však v dubnu 2023 nepostačovala státní garance na pokrytí potřebných výdajů u 16 lokalit, a existuje proto riziko, že poroste počet lokalit, kde sanace nebudou z důvodu vyčerpání státní garance dokončeny.

S výsledky kontroly ministerstvo nesouhlasí. Jeho mluvčí Filip Běhal Radiožurnálu a webu iROZHLAS.cz řekl, že v kontrolovaném období resort zvýšil tempo zadávání velkých veřejných zakázek na sanace zhruba o 60 procent.

„Odstraňování se řídí smlouvami, které jsou uzavřeny mezi ministerstvem financí a nabyvateli lokalit. Priorititace, co odstraňovat dříve a co později, vychází ze zadání odborného garanta, kterým je logicky ministerstvo financí,“ dodal Běhal.

Lucie Špetová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme