Stopka veřejných zakázek pro Agrofert? Problém mohou mít kvůli střetu zájmů Babiše i státní firmy

Kvůli zakázkám pro Agrofert by mohly mít problém některé státní podniky. Tendrů se totiž podle zákona nemohou účastnit firmy ovládané členem vlády. Skupina, kterou premiér Andrej Babiš (ANO) vložil předloni do svěřenského fondu, přitom ročně získává stamilionové zakázky od Čepra, Lesů ČR nebo Správy státních hmotných rezerv. V úterý na to s odkazem na rozhodnutí o možném střetu zájmů šéfa kabinetu upozornila Transparency International.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo skupiny Agrofert v pražském Chodově

Sídlo skupiny Agrofert v pražském Chodově | Zdroj: Profimedia

„Zadavatelé mají povinnost zjišťovat skutečného majitele uchazeče. Tím je podle veřejně dostupného výpisu ze slovenského rejstříku v případě Agrofertu i Andrej Babiš. Pokud by byl zapsán i v české evidenci skutečných majitelů, mohli zadavatelé už v tuto chvíli porušit zákon o střetu zájmů, protože takového uchazeče nevyřadili,“ popsal pro iROZHLAS.cz analytik Transparency International Milan Eibl.

Babišovi právníci se odvolali proti rozhodnutí o střetu zájmů. Černošice předají spis Středočeskému kraji

Číst článek

Podle organizace může mít rozhodnutí černošického úřadu dopad na rozdělování veřejných zakázek i národních dotací. Ačkoli totiž radnice výsledek řízení neuvedla, z Babišovy reakce vyplývá, že rozhodla v jeho neprospěch. Šéf kabinetu navíc v úterý oznámil, že se jeho právníci odvolali.

Transparency International tak v prohlášení zveřejněném na webu vyzvala zadavatele tendrů a instituce, které dotace rozdělují, aby u uchazečů skutečné majitele zjišťovali a při případném střetu zájmů zájemce ze soutěže vyloučili. Podle zákona tak navíc musí postupovat.

„Každý zadavatel veřejné zakázky nebo poskytovatel dotace by tedy měl zkoumat, zda v daném řízení není účastna společnost z holdingu Agrofert,“ uvedl právník organizace Petr Leyer. Firmy spadající pod Agrofert totiž získávají ročně od některých státních podniků zakázky za stamiliony korun, jak už dříve uvedli Reportéři ČT.

Zakázky od Čepra i Lesů ČR

To je třeba případ Čepra, jehož roční objem zakázek s dceřinkami koncernu se pohybuje kolem dvou miliard korun. Smlouvy mají hlavně na nákup biopaliv, které se povinně přimíchávají do pohonných hmot. Ředitel státního podniku Jan Duspěva na dotaz server iROZHLAS.cz uvedl, že společnost rozhodnutí černošického úřadu o možném střetu zájmů premiéra analyzuje.

Upozornil ovšem, že Čepro postupuje striktně podle platné legislativy. „Společnost má aplikovaný systém prověřování obchodních partnerů, který je postaven na kombinaci automatické kontroly veřejně dostupných rejstříků a konkrétního hodnocení jednotlivého potenciálního obchodního partnera. Při zjišťování skutečného vlastníka vycházíme z údajů ve výpisu z obchodního rejstříku a čestného prohlášení,“ vysvětlil Duspěva.

„Obchodní společnost, ve které veřejný funkcionář uvedený nebo jím ovládaná osoba vlastní podíl představující alespoň 25 % účasti společníka v obchodní společnosti, se nesmí účastnit zadávacích řízení podle zákona upravujícího zadávání veřejných zakázek jako účastník nebo poddodavatel, prostřednictvím kterého dodavatel prokazuje kvalifikaci. Zadavatel je povinen takovou obchodní společnost vyloučit ze zadávacího řízení. Zadavatel nesmí obchodní společnosti uvedené ve větě první zadat veřejnou zakázku malého rozsahu, takové jednání je neplatné.“

Zákon o střetu zájmů (HLAVA III, § 4b)

Dále firmy z holdingu Agrofert obchodují s Lesy ČR nebo se Správou hmotných rezerv, roční objem tendrů je v těchto případech celkově skoro miliarda korun. Podobně jako Čepro si i Lesy ČR stojí za tím, že postupují v souladu se zákonem. Skutečné vlastníky firem podle mluvčí Evy Jouklové podnik prověřuje před uzavřením smluv v evidenci ministerstva spravedlnosti.

„Pokud je z evidence nelze zjistit, žádáme dodavatele o sdělení identifikačních údajů všech osob, které jsou jeho skutečným majitelem, a rovněž k předložení dokladů, z nichž vyplývá vztah všech osob, které jsou skutečnými majiteli,“ popsala pro iROZHLAS.cz.

Jouklová zároveň řekla, že v případě kolize se zákonem o střetu zájmů by účastníka z veřejné zakázky vyloučili. „Musíme prokázat, že ke střetu zájmu skutečně došlo a že jiná náprava kromě zrušení zadávacího řízení není možná. Postupujeme tak vždy a vůči každému účastníkovi zadávacího řízení,“ doplnila.

Redakce oslovila také Správu hmotných rezerv, podle vyjádření podniku se řídí zákonem o veřejných zakázkách i zákonem o střetu zájmů. „Všichni účastníci tendru musí předložit čestné prohlášení, že splňují zákon a nejsou ve střetu zájmů, a vítěz tendru pak musí ještě před podpisem smlouvy doložit vlastnickou strukturu,“ popsala mluvčí Edita Pechalová.

Vyjádření Agrofertu

Mluvčí holdingu Agrofert Karel Hanzelka ovšem varování organizace Transparency International označil za snahu o diskriminaci. „Je skandální, jak se jedna nevládní organizace nepokrytě snaží ovlivňovat zadavatele veřejných zakázek a veřejně diskriminovat jednu vybranou soukromou společnost,“ uvedl.

Současně upozornil, že Agrofert není účastníkem řízení v Černošicích. „A pokud je nám ze sdělovacích prostředků známo, rozhodnutí úřadu se má týkat výhradně vlastnictví médií a ke všemu není pravomocné,“ doplnil Hanzelka.

Kristýna Guryčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme