Drama o kultu osobnosti umělce. Vltava si připomene výročí narození Andyho Warhola

Ikona amerického pop-artu, Andy Warhol by se 6. srpna dožil 95 let. Nová rozhlasová hra Adama Svozila nevzdává kontroverznímu umělci hold, ale ptá se, co to znamená uspět ve světě umění.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andy Warhol

Andy Warhol | Zdroj: ČTK / AP / PHOTOlink/MediaPunch

„My jsme chtěli u příležitosti výročí k postavě Andyho Warhola přistoupit trošku kriticky, zaměřit se na jeho kult osobnosti, podívat se, v čem spočíval a jak vlastně vznikl. Podívat se na kontext té doby a světa umění obecněji, a možná se trochu pousmát nebo satiricky vyjádřit k této osobě i milieu, jež mu dalo vzrůst do takových výšin.“ Říká režisér Adam Svozil, který výstavu připravoval. 

Přehrát

00:00 / 00:00

Přistoupili jsme k Warholovi trošku kriticky. Režisér Adam Svozil představuje rozhlasové životopisné drama Andy

Podle něj za kultem osobnosti Andyho Warhola nestojí tolik umělcova schopnost, ale spíš marketingové schopnosti a psychologické působení na určitou skupinu lidí, kteří mu svoji věnovali svoji práci. 

Výměnou je takové hodně podmínečné přijetí. Určitě jsou v něm prvky náhradní rodiny, někdo by možná řekl prvky sekty nebo nějakého kultu," říká Svozil. 

Režisér hry připouští, že jim při jejím vytváření nešlo o realismus, ale o expresivnost, vyhrocenost a hru s groteskou. „Čerpali jsme z pozdějších filmů Andyho Warhola, kde pracoval hlavně s camp stylizací," vysvětluje Adam Svozil. 

Poslechněte si celou reportáž, audio najdete nahoře ve článku. 

Šárka Švábová, hof Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme