Konec pětiměsíční stávky v Hollywoodu? Filmová studia se předběžně dohodla se scenáristy

Hollywoodská studia podle zahraničních agentur v neděli dosáhla předběžné dohody s odborovým svazem scenáristů WGA. Očekává se, že dohoda ukončí skoro pětiměsíční stávku, během níž se k scenáristům přidali i herci. Na stávkující herce se nicméně dohoda nevztahuje, podotkla AP.

Los Angeles (Aktualizováno: 9:33 25. 9. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stávka ještě odvolána nebyla, upozornilo na sociálních sítích sdružení WGA a vyzvalo scenáristy, aby se zatím nevraceli do práce

Stávka ještě odvolána nebyla, upozornilo na sociálních sítích sdružení WGA a vyzvalo scenáristy, aby se zatím nevraceli do práce | Foto: Mike Blake | Zdroj: Reuters

O uzavření dohody ve společném prohlášení informoval svaz WGA, který zastupuje 11 500 filmových a televizních scenáristů, a sdružení AMPTP, které hájí zájmy velkých studií, streamovacích služeb a produkčních společností. Kompromisu se podařilo dosáhnout po pěti dnech obnoveného intenzivního vyjednávání.

Hollywood se zastavil. Ke stávce scenáristů se po neuspokojivém jednání přidaly i herecké odbory

Číst článek

WGA popsal dohodu jako mimořádnou s tím, že tvůrcům přinese významné záruky. „Bylo to možné díky vytrvalé solidaritě členů WGA a mimořádné podpoře našich odborových sourozenců,“ uvedl vyjednávací tým.

Stávka nicméně ještě odvolána nebyla, upozornilo na sociálních sítích sdružení WGA a vyzvalo scenáristy, aby se zatím nevraceli do práce. Dohodu musí totiž nejprve potvrdit rada sdružení i jeho členové. Podmínky zatím nejsou známy.

Odbory ale požadují od hollywoodských studií zlepšení finančního ohodnocení scenáristů a také stanovení pravidel pro používání některých nových technologií, například umělé inteligence. Podobné požadavky má také odborové sdružení herců SAG-AFTRA, které se k protestu přidalo v červenci.

Stávka do značné míry ochromila hollywoodskou produkci. Protest scenáristů pozastavil například vznik nových řad oblíbených seriálů The Last of Us stanice HBO nebo Stranger Things streamovací služby Netflix. 

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme