‚Nedělám z Havla svatého a z Dubčeka sraba.‘ Film o Dubčekovi vyvolal v Karlových Varech diskusi

Není pro filmové tvůrce většího potěšení, než když se diváci po promítání pustí do křížku a začnou velmi hlasitě diskutovat. Pořádnou slovní přestřelku vyvolal nový slovenský film Všichni lidé budou bratři o Alexandru Dubčekovi, což byl hlavní představitel Pražského jara v roce 1968. Dokument trvá skoro dvě hodiny a režisér Robert Kirchhoff se pokusil zjistit, co si má on sám o Dubčekovi myslet. Jeho film ale diváci přijali s výhradami.

Sledovali jsme online Karlovy Vary Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Chyběla mi spousta historických znalostí, který byly asi potřeba vědět. Až od druhé půlky, což už je můj dospělý věk, tak tam už jsem věděla. Ten začátek mi trochu utekl,“ hodnotila film jedna z divaček.

Dělá nám problém respektovat jinakost druhých lidí, zamýšlí se Eliška Křenková. O čem je film Úsvit?

Číst článek

„Pravda je, že opravdu ta mladá generace, samozřejmě pokud se nezaměřuje na historie, tak bude mít problémy s pochopením,“ dodal další návštěvník kina.

Různorodé pocity však film nevzbudil jen v divácích, ale třeba i dokumentaristka Helena Třeštíková byla na tvůrce pořádně nazlobená. „Mně to spíš přijde jako absurdita našeho světa, jaké jsou výrazné postavy naší historie,“ kritizovala.

„Ti lidé, co takhle školí Dubčeka, co dokázali oni? Tato generace měla mnohem větší prostor a možnosti než ten Dubček, který byl v nějakém geopolitickém sevření,“ odpověděl jí dramaturg Jan Gogola.

Ve Varech pokřtili novou knihu Quentina Tarantina. Věnuje se ikonickým filmům ze 70. let

Číst článek

„Ty máš pocit, že já dělám z Havla svatého a z Dubčeka sraba. To není takto jednoduché,“ bránila se Třeštíková.

Také režisér Robert Kirchhoff musel odpovídat na docela tvrdé otázky. Sám byl ale rád, že film vzbudil diskusi.

„Je to věčná otázka, jak se zachovat v situacích, když se na toho člověka upírají pohledy celého národa a vnímají ho jako symbol. Jak s tím naložit? Já jsem, abych pravdu řekl, jeden z těch lidí, kteří ho mají přes všechno rádi, ale musím s ním polemizovat,“ říká Kirchhoff.

Ľubomír Smatana, Kristina Roháčková, job Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme