Na festivalu ve Varech ocení Trojana. Plakáty připomenou ikonické objekty z filmového světa

Cenu za mimořádný přínos české kinematografii převezme na slavnostním zakončení nadcházejícího 58. ročníku karlovarského festivalu Ivan Trojan. Jeden z nejobsazovanějších herců současnosti ve Varech uvede projekci snímku Karamazovi z roku 2008, sám se také představí na prknech Městského divadla v monodramatu Žáby, které mu k životnímu jubileu napsal Petr Zelenka. Prestižní filmová přehlídka se letos koná od 28. června do 6. července.

Karlovy Vary Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herec Ivan Trojan

Herec Ivan Trojan | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Zelenkova komedie Žáby je zpovědí elitního filmového rekvizitáře, který měl raději předměty než lidi – aspoň do té doby, než se v jeho životě objevila Ona. Hra o muži ve vrcholné životní krizi, opomíjené hvězdě své profese rozervané mezi láskou k nedostupné ženě a celoživotní fascinací, měla v Dejvickém divadle premiéru 19. dubna.

Pořadatelé festivalu během úterní tiskové konference odhalili také téma letošní retrospektivní sekce. Ta bude věnována kinematografické reflexi díla Franze Kafky.

„Kafka se řadí mezi spisovatele, jejichž dílo už desítky let provokuje filmaře,“ říká umělecký ředitel Karel Och, který na kafkovské retrospektivě spolupracoval se zahraničním poradcem festivalu Lorenzem Espositem.

Počítačová hra oživuje Kafkův Proces ve 3D. Má spisovatele představit mladé generaci

Číst článek

„Jako by potutelně popichoval k pokusu zachytit co nejautentičtějším a nejintenzivnějším způsobem unikavou podstatu jeho formulací, jeho příběhů, jím vykonstruovaných realit, úzkostlivých pocitů, ale i komických situací,“ přidává Och.

Sekce s názvem Touha stát se Indiánem, odkazujícím na jednu z Kafkových povídek, nabídne například snímky Orsona Wellese, Martina Scorseseho, Stevena Soderbergha nebo Pavla Juráčka. 

Obnovené premiéry se na festivalu dočkají digitálně restaurované Stíny horkého léta. Westernová balada, kterou natočil v roce 1977 František Vláčil podle scénáře Jiřího Křižana, si odnesla Křišťálový glóbus pro nejlepší film na 21. ročníku karlovarské přehlídky.

Ve spolupráci s magazínem Variety vzdá festival poctu uznávané americké castingové režisérce Francine Maislerové. Ta pracovala na více než 70 celovečerních filmech, jmenovitě třeba na obou Dunách Denise Villeneuva, Revenantu a Birdmanovi od Alejandra Gonzáleze Iñárritua či snímcích Terrence Mallicka.

„Těší nás, že jsme započali novou tradici, při které každý rok oceníme významného člena filmového průmyslu. Jedním z cílů této akce je přivést pozornost k filmovým profesím, které nejsou na první pohled tolik viditelné, ale zároveň jsou pro úspěch filmu naprosto klíčové,“ komentuje význam sekce výkonný ředitel festivalu Kryštof Mucha.

Beton, křesla, krabice

Za vizuálem 58. ročníku opět stojí studio Najbrt. „Letos znovu tradičně pracujeme s číslicí ročníku festivalu. Inspirací byl zjednodušený půdorys hotelu Thermal. Výsledkem je abstraktní černobílý kód jednoho čtverce a tří kruhů,“ popisuje grafik Aleš Najbrt.

„Tentokrát ale maximální zjednodušení bereme jako výchozí bod pro proměny symbolu v ikonické objekty z filmového světa a karlovarského festivalu. Brutalistní beton, křesla od Machoninových, krabice na filmové pásy nebo starou kameru.“

Plakáty k 58. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary | Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme