Tečka za Dvořákovou Prahou. Festival klasické hudby uzavřel Symfonický orchestr Českého rozhlasu

V jeho době by znal skladatele Antonína Dvořáka málokdo, pokud by nebylo vrstevníka Johannese Brahmse. Ten českého umělce doporučil vlivnému nakladateli, který ho pak proslavil po celém světě. I proto patřilo zakončení festivalu Dvořákova Praha právě Brahmsovi. Jeho skladby zahrál Symfonický orchestr Českého rozhlasu.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Symfonický orchestr Českého rozhlasu

Symfonický orchestr Českého rozhlasu | Foto: Petr Horník | Zdroj: Symfonický orchestr Českého rozhlasu

Dvořákovu síň Rudolfina rozezněl společně s rozhlasovými symfoniky Paul Lewis, který zasedl ke klavíru jako sólista.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhlasoví symfonikové zakončili festival klasické hudby „Dvořákova Praha“. Poslechněte si reportáž

Dramatický a zároveň temný První klavírní koncert Johannese Brahmse ocenili návštěvníci dlouhým potleskem, po kterém liverpoolský klavírista zahrál jako poděkování ještě jednu skladbu od Franze Schuberta.

Na druhou polovinu večera si pak hudebníci společně s Českým filharmonickým sborem Brno připravili Dvořákovu skladbu Te Deum.

Śéfdirigent Petr Popelka má na ní rád právě její radostný nádech, jak řekl těsně před koncertem. „A ještě ke všemu se nese v takovém slavnostním duchu. Čili si myslím, že je to opravdu taková krásná tečka za koncertem a za celým festivalem,“ komentoval.

Symfonický orchestr Českého rozhlasu sice zahrál na slavnostním zakončení 16. ročníku Dvořákovy Prahy, sezona rozhlasovým symfonikům ale začne právě v Rudolfinu příští týden, kdy zahrají Mahlerovu Symfonii číslo jedna.

Martin Hrnčíř Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme