V šestnácti přišel do talentové soutěže, teď vládne hudebním žebříčkům. Harry Styles vystoupí v Praze

Herec, skladatel, módní ikona, ale především zpěvák. Britský umělec Harry Styles započal kariéru jako jeden z pěti členů boybandu One Direction, poté se ale po konci kapely v roce 2016 vydal vlastní cestou. Nálepky hezké tvářičky z klučičí kapely se částečně zbavil už svým eponymním albem v roce 2017, kritiky si ale definitivně získal až svými dalšími deskami Fine Line a Harry's House. V pátek vystoupí v pražské O2 areně.

Profil Harry's House Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zpěvák Harry Styles během vystoupení na Manhattanu v New Yorku v květnu 2022

Zpěvák Harry Styles během vystoupení na Manhattanu v New Yorku v květnu 2022 | Foto: Andrew Kelly | Zdroj: Reuters

V roce 2010 přišel tehdy šestnáctiletý Harry na konkurz k sedmé řadě britské televizní pěvecké soutěže The X Factor. Na výzvu aby o sobě porotcům něco řekl, odpověděl: „Pracuji v pekařství.“ Zazpíval písničku Isn‘t She Lovely od Stevieho Wondera a dostal se do dalšího kola.

One Direction

V průběhu soutěže vypadli z kategorie chlapců další čtyři soutěžící jeho věku: Niall Horan, Liam Payne, Louis Tomlinson a Zayn Malik. Zformovali skupinu, kterou na Harryho návrh pojmenovali One Direction, a soutěžili společně. V soutěži nakonec skončili na třetím místě.

Pod křídla si je vzal jeden z porotců soutěže Simon Cowel, s jehož společností Syco Records podepsala skupina nahrávací smlouvu v hodnotě dvou milionů liber. V roce 2011 začali nahrávat své debutové album a vydali se na The X Factor turné, kde hráli pro více jak půl milionu fanoušků po celé Velké Británii.

Jejich debutový singl What Makes You Beautiful vyšel v srpnu 2011 a velmi rychle se stal celosvětovým hitem. Umístil se na první příčce hudebních žebříčků v několika zemích. Album Up All Night bylo prvním albem britské skupiny, které se umístilo na první místě amerických žebříčků.

I jejich další čtyři alba byla celosvětově úspěšná. One Direction se stali historicky první skupinou, jejíž první čtyři desky debutovaly na prvním místě amerického žebříčku.

A tak zůstali čtyři

V březnu 2015 v průběhu turné On The Road Again oznámil Zayn Malik, že skupinu opouští. Odchod odůvodnil tím, že chce být normální dvaadvacetiletý člověk, co má právo relaxovat a nebýt středem pozornosti.  

Skupina nicméně pokračovala i bez něj. Čtveřice vydala další album Made In The AM a vydali se na poslední společné turné. Poté oznámili, že si vezmou pauzu, která měla trvat 18 měsíců, dosud ovšem neskončila.

Fanoušci o návratu skupiny spekulovali v souvislosti s jejím desetiletým výročím v roce 2020. Comeback ovšem nepřišel a žádný z členů skupiny ho ani nenaznačil.

Sólová kariéra

Styles na předávání cen The BRIT Awards v roce 2020 | Foto: Simon Dawson | Zdroj: Reuters

V únoru 2016 podepsal Styles smlouvu se společností Columbia Records a na podzim začal nahrávat první sólové album. Singl Sign of the Times, který vyšel v dubnu 2017, ovládl první příčku britské hitparády nejprodávanějších hudebních singlů na území Velké Británie. Časopis Rolling Stone ho označil za nejlepší píseň roku 2017.

Album s názvem Harry Styles debutovalo na prvních místech hitparád ve Velké Británii, Austrálii, USA a mnoha dalších zemích. 

Další deska s názvem Fine Line sklidila obrovský úspěch nejen u fanoušků, ale také u hudebních kritiků. Styles za ní získal několik nominací na hudební ceny, mezi nimi i na Brit Awards nebo Grammy. 

Zatím poslední album s názvem Harry's House vyšlo letos v květnu. Jeho hlavní singl As It Was debutoval na vrcholu britských a amerických hitparád a stal se jeho druhým sólovým singlem číslo jedna v obou zemích. Deska také debutovala na špici britských a amerických hitparád jako dosud nejrychleji prodávaná nahrávka roku 2022. 

Harry Styles je právě na turné Love on Tour a v pátek vystoupí v pražské O2 areně. Fanoušci se dočkají koncertu o dva roky později, než bylo naplánováno. Turné bylo totiž dvakrát odloženo kvůli pandemii koronaviru. 

Stejně jako Harry se vydali na vlastní cestu i ostatní členové One Direction. Každému z nich se podařilo vydat sólové album a držet se na předních příčkách žebříčku. Stylesův úspěch je ovšem nejstabilnější a největší. 

One Direction byli a zůstávají jedním z nejúspěšnějších a nejprodávanějších boybandů všech dob. Od svého debutu prodali 70 milionů nahrávek po celém světě. V roce 2018 překročila jejich první píseň What Makes You Beautiful miliardu zhlédnutí na Youtube.

Marie Starostová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme