Na Pražském hradě zazní Válečné rekviem k uctění památky obětí konfliktů. Uvede jej přes sto zvonů

Na Pražský hrad se po dvaceti letech vrací hudební festival Prague Sounds. V neděli společně několik orchestrů ve Vladislavském sále odehraje Válečné rekviem britského skladatele Benjamina Brittena. Koncert zároveň předznamená více než sto pražských zvonů, které se v 18.00 po dobu deseti minut rozezní například ve Svatovítské katedrále, kostele svatého Mikuláše nebo Týnském chrámu. Uctí tak památku válečných obětí.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražský hrad, katedrála sv. Víta

Pražský hrad s katedrálou svatého Víta | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Monumentální protiválečné dílo zazní v podání několika souborů, mezi nimiž budou například hudebníci České filharmonie nebo někteří členové Kyjevského symfonického orchestru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Vladislavském sále zazní Válečné rekviem k uctění památky válečných obětí. Poslechněte si celou reportáž

„Organizační náročnost je právě v obsazení, které je obrovské. Jde o velký symfonický orchestr a komorní orchestr, dále velký smíšený sbor, dětský sbor a tři sólisty. Skladba má mnoho vrstev, ať už zvukových či instrumentačních. Je to hodně těžké,“ popisuje dirigent Lukáš Vasilek.

Zároveň jde podle něj o emočně náročné dílo. Liturgickými texty budou posluchače provázet titulky. Rekviem rovněž obsahuje verše napsané v zákopech první světové války.

„Benjamin Britten do něj zahrnul verše Wilfreda Owena, což byl voják v první světové válce. Psal je přímo v zákopech. Brittenovo rekviem je proloženo právě danými sugestivními a silnými verši a jeho působivost je skutečně výjimečná,“ zdůrazňuje ředitel festivalu Prague Sounds Marek Vrabec.

Lukáš Vasilek Válečné rekviem dirigoval poprvé v únoru, rok po ruské invazi na Ukrajinu. Tehdy jej posluchačům představil v pražském Rudolfinu. Vladislavský sál však podle něj nemá ideální akustiku.

„Je tam trošku komplikovaná. Zatímco Rudolfinum bylo pro podobné koncerty v podstatě stvořeno, Vladislavský sál už tak úplně ne. Myslím, že to bude napínavé a zvukově zajímavé. Na druhou stranu nám to ale vyrovná genius loci,“ zamýšlí se dirigent.

Pražské zvony

I kvůli náročnosti se Brittenovo rekviem uvádí pouze zřídka. Každé jeho provedení tak poutá pozornost. „Není tam prostor k nejistotě či chybám. Je to, jako byste řídili obrovské letadlo. Jakmile se seknete, jde všechno pryč,“ dodává Vasilek.

‚Oslava české kultury a evropské spolupráce.‘ Óda na radost zahájila Koncert pro Evropu na Vltavě

Číst článek

Památku válečných obětí před koncertem uctí také zvony pražských kostelů a chrámů, rozezní se například v kostele sv. Mikuláše nebo Týnském chrámu na Staroměstském náměstí. Samotné rekviem zahájí i ukončí odbíjení zvonu Jan Křtitel, který se nachází ve Svatovítské katedrále.

„Zvon je určený právě k vyzvánění památky za zemřelé, tudíž se také zapojí. I v tom to bude výjimečné. Jde o příležitost poctít všechny oběti šílené války, která právě probíhá,“ uzavírá ředitel Prague Sounds.

Koncertu by se měl zúčastnit rovněž prezident Petr Pavel. Na Válečné rekviem pak festival Prague Sounds naváže v listopadu dalšími devíti koncerty.

Adéla Burešová, ula Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme