Nejstreamovanějším českým umělcem je rapper Viktor Sheen. Na Spotify boduje i Vinohradská 12

Viktor Sheen, Yzomandias nebo Calin. To jsou tři nejstreamovanější čeští hudebníci roku 2023 podle statistik platformy Spotify. Ve sluchátkách měli tuzemští posluchači letos hlavně rap nebo podcasty. Zpravodajský podcast Českého rozhlasu Vinohradská 12 obsadil šesté místo a o dvě příčky výš pak bodovala Kriminálka stanice Český rozhlas Dvojka.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zpěvák Viktor Sheen

Český rapper Viktor Sheen | Zdroj: Viktor Sheen

Nejposlouchanějším umělcem je letos Viktor Sheen. Jeho singl Můj space z alba Planeta opic má ke středě téměř pět milionů přehrání. Album Planeta opic bodovalo v říjnu hned po vydání i v celosvětové top desítce nejstreamovanějších novinek.

Rap patří už delší dobu k mainstreamovému žánru v zahraničí. A v posledních letech je tomu tak i v Česku. I proto je pak hned na druhém místě rapper Calin. Ten letos vydal album Roadtrip právě s Viktorem Sheenem. Jejich společná skladba Safír má na Spotify téměř 27,5 milionů přehrání.

Oblíbenost těchto dvou interpretů podtrhuje i fakt, že společně vyprodali před měsícem a půl pražskou O2 arénu.

Zahraniční interpreti

Americká zpěvačka a písničkářka Taylor Swift, která je aktuálně na celosvětové špici v poslechovosti, je v Česku na sedmé příčce. Podle hudební publicistky Radia Wave Anety Martínkové je teď cokoliv spojeného s Taylor Swift v podstatě úspěšné a výdělečné.

Když zlomené srdce prodává. Taylor Swift je prý úspěšná jako Beatles, její film je v USA hitem

Číst článek

„Klíčovým elementem úspěchu Taylor Swift, který se dokola opakuje, je ztotožnitelnost. Texty nezachycují úplně malá, ale ani příliš velká dramata. Její texty, byť stylově, se v průběhu let mění. Taylor Swift je hodně oceňovaná za to, že dovede poměrně snadno převléknout žánrový kabát, že dovede experimentovat s různými odnožemi současného mainstreamového popu. Ale v textech právě hodně zůstává zlomené srdce, věčné hledání partnera, cesty, jak se vymanit ze svého osamocení. Ztotožnitelnost se ukazuje být hodně dobře prodávaným artiklem,“ popsala Martínková v podcastu Vinohradská 12.

Do desítky nejposlouchanějších interpretů v Česku se ze zahraničí dostal ještě zpěvák The Weeknd.

Podcastový žebříček

Nejvíce času tráví posluchači s kriminálním žánrem nebo lépe řečeno s true crime žánrem. Ten je v nejlepší desítce zastoupený hned třikrát. Na čtvrtém místě je pořad Kriminálka rozhlasové stanice Dvojka. V něm se Miroslav Vaňura věnuje rekonstrukcím různých kriminálních případů, které se u nás staly po roce 1989.

Milujete true crime? Instantní zlo nás vytrénuje, může ale vyvolat závislost

Číst článek

Na šestém místě je rozhlasový zpravodajský podcast Vinohradská 12, který připravuje tým moderátora Matěje Skalického.

V tomto případě ale vycházíme hlavně z dat Spotify, které čísla poslechovosti zveřejňuje. Platforma má přes půl miliardy uživatelů a přes 220 milionů předplatitelů.

Celkový obraz a trendy pak doplňují také zhlédnutí na YouTube Music, Apple Music nebo v aplikaci Deezer a Tidal.

Martin Hrnčíř, eza Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme