Rattle zahraje v Rudolfinu s Českou filharmonií. Od příštího roku bude hlavním hostujícím dirigentem

Britský dirigent Simon Rattle chystá novou spolupráci s Českou filharmonií. Příštích pět sezon se stane jejím hlavním hostujícím dirigentem. Manžel operní pěvkyně Magdalény Kožené je jedním z nejvýznamnějších dirigentů současnosti a do České filharmonie by mohl přinést nové nápady a inspiraci.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský dirigent Simon Rattle

Britský dirigent Simon Rattle | Foto: Sven Hoppe | Zdroj: Profimedia

Nejsilnější obsazení v sezoně. Tak popisuje Česká filharmonie sérii tří nadcházejících koncertů, které odehraje pod taktovkou britského dirigenta Simona Rattla. S klavírní virtuoskou Yuja Wangovou zahrají v pražském Rudolfinu Rachmaninův Třetí klavírní koncert a Šestou symfonii Antona Brucknera.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká filharmonie a Simon Rattle

Simon Rattle s Českou filharmonií zahraje znovu v roce 2025, kdy začne jeho pětileté hostování.

„Simon Rattle je nesmírně vynalézavý v sestavování programu. Přirozeně se těší, že tady bude hrát českou hudbu, protože je to hudba, která je orchestru vlastní a on ji dělá velmi dobře. Ale po každém abonentním týdnu přijde s novým nápadem, že by mohl orchestr dobře hrát třeba i něco velmi nečekaného. V příštích letech to může být Messiaen nebo Lutosławski“ vypráví ředitel orchestru David Mareček.

Na větší spolupráci s Českou filharmonií se držitel Rytířského řádu a Řádu za zásluhy uděleného anglickou královnou velmi těší.

„Do orchestru jsem se zamiloval poprvé, když jsem ho dirigoval. Samozřejmě jsem ho znal roky, ale s dirigováním to bylo jiné a řekl jsem si, že toto je vztah, který chci udržet. Nechci tady být jen příležitostným hostem, chci být součástí a podle mě je to jeden z nejlepších orchestrů na světě. Doufám, že to každý v této zemi ví,“ prohlásil sám dirigent Rattle.

Svým působením v Praze by chtěl Simon Rattle vzdát poctu českému dirigentovi a skladateli Rafaelu Kubelíkovi, který mu podle jeho slov změnil život. Poprvé ho viděl dirigovat v patnácti letech a díky němu pochopil, co znamená, když orchestr a dirigent dýchají jako jeden.

Šéfdirigentem a hudebním ředitelem České filharmonie zůstává i nadále Semjon Byčkov, podle kterého bude britský dirigent pro orchestr obrovskou uměleckou posilou.

Tereza Cedidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme