‚Petroperla mickjaggeri'. Etnomolog pojmenoval novou čeleď pošvatek po členech Rolling Stones

Německý vědec a fanoušek Rolling Stones pojmenoval jednotlivé druhy nově objevené čeledi vyhynulých pošvatek po členech nestárnoucí britské rockové kapely. Fosíliemi se tak tímto způsobem stali například Mick Jagger a Keith Richards.

Berlín Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rolling Stones během koncertu v Hamburku

Rolling Stones během koncertu v Hamburku | Zdroj: Reuters

Do světa zkamenělin pronikli všichni současní i bývalí členové legendární skupiny, která se však stále má čile k životu a v rámci nynějšího turné No Filter vystoupí 4. července i v pražských Letňanech.

Členové The Rolling Stones jsou stále plní energie. Za koncert Jagger naběhá na pódiu i několik kilometrů

Číst článek

Objev takzvaných „rolling stoneflies“ (valící se pošvatky) není pouhý vtip, ujistil entomolog Arnold Staniczek ze Stuttgartu. Zkamenělí jedinci prohloubili znalosti o životě v období křídy (145 až 66 milionů let před současností). Osvětlují také evoluci pošvatek, které kdysi sdílely životní prostor i s dinosaury.

Barmský jantar, v němž byly zkameněliny objeveny, je starý přibližně 100 milionů let. Podle Staniczeka patří pošvatky mezi nejstarší okřídlený hmyz.

Přírodovědné muzeum ve Stuttgartu vlastní jednu z nejvýznamnějších sbírek létajícího hmyzu v jantaru na světě. Nyní jsou její součástí i pošvatky druhu Petroperla mickjaggeri či Lapisperla keithrichardsi. Staniczek si u odhaleného nového rodu všiml také poměrně velkého jazyka, což odpovídá slavnému logu Rolling Stones.

„Pokud si budou Mick a Keith chtít prohlédnout po nich pojmenované druhy, jsou srdečně zváni do Přírodovědného muzea ve Stuttgartu,“ řekl Staniczek. V metropoli spolkové země Bádensko-Württembersko britští rockeři zahrají 30. června.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme