Filmový fond podpořil 15 miliony snímek o bratrech Mašínových. Celkem fond peníze poslal 8 projektům

Státní filmový fond podpořil 15 miliony korun natáčení dlouho chystaného snímku o bratřích Mašínech, na kterém pracuje jejich jmenovec Tomáš Mašín se scenáristou Markem Epsteinem. Jde o nejvyšší příspěvek z osmi projektů, které se rada rozhodla podpořit celkem 64 miliony korun. O rozhodnutí rady v pátek informoval fond.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bratři Mašínové

Bratři Mašínové | Foto: Projekt Paměť národa

O podporu se letos hlásily hned dva projekty mapující útěk skupiny Mašínů na Západ v roce 1953, který dodnes budí kontroverze. Rada se přiklonila k žádosti ve výzvě pro výrobu filmu, jehož scénář napsal Epstein, který je podepsaný také pod scénáři k filmům Ve stínu či Václav.

Matku Mašínů ocenili za protikomunistický odboj. Dostala osvědčení od ministerstva obrany

Číst článek

Druhou nejvyšší podporu, deset milionů korun, přiřkla rada artovému snímku SvětlonoC režisérky Terezy Nvotové. Scénář k dramatu odehrávajícímu se v zapadlé vesnici slovenských hor napsala Barbora Námerová.

Po filmu Špína jde o druhou spolupráci této dvojice. Druhý film režisérky a scénáristky Beaty Parkanové s názvem Slovo podpořil fond 8,5 miliony korun, půjde o rodinné drama z let 1968 a 1969.

Společnost i historie

Druhým artovým filmem, který rada podpořila, je snímek Lidi krve režiséra a scénáristy Miroslava Bambuška. Filmové drama, na které radní poslali 7,5 milionu korun, se odehrává v přítomnosti, prostřednictvím imaginace se ale dostává do minulosti a také do jiných, surreálních světů. S osmi miliony korun může počítat režisér Petr Slavík pro film ze současnosti Tancuj Matyldo.

Filmařka Nvotová chystá adaptaci knihy Žila jsem s oddaným komunistou

Číst článek

Komorní drama režisérů Tomáše Weinreba a Petra Kazdy, kteří stáli u zrodu filmu Já, Olga Hepnarová, Nikdo mě nemá rád o ženě, která ztratila svoji jedinou životní lásku, podpořil fond pěti miliony korun. Drama Už tě nemám rád připravované Zdeňkem Jiráskem dostalo podporu pět milionů korun. Na filmové drama s prvky thrilleru Hrana zlomu režiséra a scenáristy Emila Křížka přispěl fond třemi miliony.

„Filmy podpořené radou se zabývají jednak současnými společenskými tématy a fenomény, stejně tak se ohlíží i do minulosti a interpretují historické události. Podpořili jsme i dva takzvaně artové snímky, které by měly oslovit hlavně festivalové publikum,“ uvedl předseda rady Petr Vítek.

„Rada se stále řídí principem podpory menšího počtu projektů adekvátními částkami, avšak vzhledem k dlouhodobému trendu, kdy se zvyšují jak rozpočty, tak požadované částky, se zaměřujeme stále více na důkladnou analýzu finančních plánů a rozpočtů a tím i životaschopnost projektů,“ dodal.

Fond má ročně z rozpočtu ministerstva kultury téměř miliardu korun, 800 milionů jde na filmové pobídky a 182 milionů na původní domácí tvorbu. Zhruba stejnou částku fond dostává z televizní reklamy, z licence některých filmů či z prodaných vstupenek do kina. Granty na podporu české kinematografie v několika kategoriích fond rozděluje několikrát do roka. Nejvíce peněz jde na celovečerní hrané filmy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme