Teplo probudilo hlodavce, řádí na jihomoravských zahrádkách i polích

Nezvykle teplá zima už se začíná projevovat i na jihomoravských polích. Teplo probouzí hlodavce, kteří na polích okusují třeba vojtěšku. Daří se ale i plísním a plevelu. Farmáři se obávají škod.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hraboš luční

Hraboš luční | Foto: flickr.com, Leo Papandreou

Po polích se potulují myši a hraboši, okusují vše, co jim stojí v cestě.

„Budou se muset vynaložit daleko větší náklady na ochranu porostů, musíme zintenzivnit celou ochranu,“ říká Miroslav Kadlec ze zemědělského družstva Velké Pavlovice.

Nezvykle mnoho je v tuto roční dobu i krtků, řádí na zahrádkách i polích.

„Když se podíváte kolem sebe na louky nebo na osetá pole, vidíte vyšší aktivitu krtků a vedle toho i hrabošů, oseté plochy likvidují a pak se tem porost musí obnovit znovu,“ potvrzuje Václav Hlaváček, předseda jihomoravské Agrární komory.

„Zase to prodražuje zemědělskou výrobu. Pokud se vůbec podaří tu invazi zastavit. U některých škůdců bude možná taková, že s tím bude problém v průběhu celé vegetace,“ tvrdí ředitel břeclavské agrární komory Ladislav Sečkář.

Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme