Policie obvinila podezřelého z vraždy Romana Housky, žádá pro něj vazbu

Policie už obvinila podezřelého z vraždy podnikatele a vlivného politika ČSSD Romana Housky. Českému rozhlasu to potvrdil vyšetřovatel Martin Charvát. Podezřelého policie zadržela včera, dnes ho obvinila a státní zástupce bude pro něj žádat vazbu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roman Houska (na snímku z 8. ledna 2005)

Roman Houska (na snímku z 8. ledna 2005) | Zdroj: ČTK

Náměstkyně současného hejtmana, bývalý hejtmanka a Houskova partnerka Jana Vaňhová (ČSSD) poslala do médií zprávu, že je ráda, že se vyšetřování po skoro čtyřech měsících od činu pohnulo a doufá v odsouzení pachatele.

Policisté pátrají po vrahovi od 18. listopadu, kdy byl Roman Houska zavražděn před garáží své vily v Chomutově, kde žil s Vaňhovou. Policisté na místě našli elektrický paralyzér. Tělo našel Houskův známý Vlastimil Rindoš.

„Přijel jsem k domu, leželo tam tělo, které bylo přikryté plachtou. Nebylo vidět, kdo to je. Zavolala se pak policie,“ popsal tehdy majitel stavební firmy Rindoš.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vyšetřování vraždy Romana Housky mluvila reporétka Českého rozhlasu Gabriela Hauptvogelová

O motivu vraždy se dosud spekuluje. Vyšetřovatelé prověřovali několik verzí, například i zprostředkovávání evropských dotací či půjčování peněz.

Ani Houskovi spolupracovníci, včetně šéfa krajské ČSSD Radka Scherfera, nevědí, čím se Houska živil. Známé je pouze to, že v Chomutově vlastnil dům s restaurací nižší cenové skupiny.

Se zákonem měl Houska problémy už dříve. V 90. letech ho policisté vyšetřovali kvůli údajnému vydírání, v roce 2005 soud stíhání zastavil, protože se příliš vleklo.

U soudu byl Houska i proto, že měl v roce 2003 najíždět autem na strážníka. Krajský soud ale trestný čin změnil na přestupek a chomutovská radnice ho nechala promlčet. Vloni na jaře Houska odmítl dechovou zkoušku a přišel o řidičský průkaz.

Dům, kde bydlel Roman Houska | Foto: Jan Beneš

Michaela Vydrová, Jana Uttendorfská, van Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme