Hudba z filmových hitů zazní v Praze. Hosty budou skladatel Elfman a režisér Burton

Melodie z filmů Střihoruký Edward, Batman nebo Karlík a továrna na čokoládu zazní dnes večer v pražském Obecním domě. Hostem speciálního koncertu filmových melodií bude i jejich autor, skladatel Danny Elfman, čtyřikrát nominovaný na Oskara. Diváci se můžou těšit i na to, že uslyší slavného skladatele naživo zpívat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obecni dum

Obecni dum | Foto: CzechTourism

Praha je teprve čtvrtou světovou metropolí, která hostí tento speciální koncert hudby z filmů režiséra Tima Burtona.

Hudební témata doplněná projekcemi režisérových skic a storyboardů zahraje devadesátičlenný Český národní symfonický orchestr a zazpívá Český filharmonický sbor Brno.

Přehrát

00:00 / 00:00

O koncertě filmových hitů natáčel redaktor Nikola Bojčev

Skladatel Danny Elfman i režisér Tim Buton budou v sále spolu s diváky. A Elfman nebude jen mluvit o své hudbě, případně sedět v publiku, ale taky zazpívá. A to píseň What's this?! z celovečerního snímku Noční můra před Vánoci.

Na hudbě k filmu Noční můra před Vánoci nebo chcete-li Ukradené Vánoce Tima Burtona spolupracoval Danny Elfman s kontroverzním muzikantem Marylinem Mansonem, kterého studio Disney původně nechtělo.

„Byla to docela legrace. O pět let později, co jsem sám navrhoval zapojit Mansona do projektu a oni to zamítli, tu byl konečně tenhle projekt. A Disney za mnou přišel s jeho jménem. Bylo to vážně bláznivé,“ vypráví skladatel Elfman.

z filmu Frankenweenie | Foto: oficiální Facebook filmu Frankenweenie

K Ukradeným Vánocům se přidají hudební motivy z filmů Velká ryba, Planeta opic, Mrtvá nevěsta, Frankenweenie: domácí mazlíček, Beetlejuice nebo Karlík a továrna na čokoládu.

Danny Elfman spolupracuje s Timem Burtonem už 27 let. Celé to začalo filmem Pee-weeho velké dobrodružství, zavzpomínal Elfman:

„Byl jsem v kapele Oingo Boingo. A on oslovil mého agenta, jestli bych měl zájem o schůzku. Nevěděl jsem, o co by mělo jít. On řekl, že dělá film Pee-weeho velké dobrodružství. Já se zeptal: To chcete píseň? A on na to, že ne, že celou hudbu. Co? Jasně, samozřejmě."

To se psal rok 1985. Od té doby složil Danny Elfman hudbu k už patnácti filmům režiséra Tima Burtona. A jejich spolupráce směle pokračuje dál.

Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme