Před egyptským ústavním soudem složil přísahu nový prezident Abd al-Fattáh Sísí

Vítěz egyptských prezidentských voleb Abd al-Fattáh Sísí se dnes oficiálně ujal vedení země. Slavnostní přísahu složil před ústavním soudem. Na obřad přijely hlavy států především z arabského světa.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sísího heslo "Ať žije Egypt" na káhirském náměstí Tahrír

Sísího heslo "Ať žije Egypt" na káhirském náměstí Tahrír | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

Jako první dorazil do Káhiry palestinský prezident Mahmúd Abbás. Okolí ústavního soudu a káhirské náměstí Tahrír hlídá vojenská obrněná vozidla a tanky.

Celé náměstí, na kterém se chystají mohutné oslavy, je navíc obehnané ostnatými dráty a každý je pečlivě kontrolovaný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění v Egyptě sleduje zpravodaj Štěpán Macháček

„Děkuji miliónům ctěných Egypťanů doma i v zahraničí, kteří vystáli fronty před volebními urnami, aby začali psát budoucnost této země,“ řekl v prvním projevu po zvolení Abd al-Fattáh Sísí.

Ne všechny země ale vyslaly na inauguraci své hlavy státu. Země Evropské unie zastupovali jen jednotliví velvyslanci, a to z důvodu evropských obav z ustrnutí demokratizačního procesu v Egyptě.

Turecko, Katar a Izrael pozvánku na inauguraci nedostaly vůbec. Izraelský prezident Šimon Peres a premiér Benjamin Netanjahu poblahopřáli Abd al-Fattáhovi Sísímu k vítězství telefonicky.

Egypt také váhal, zda pozvat tuniského prezidenta Munsifa Marzúkího. Ten sice nakonec pozvánku dostal, do Egypta ale ministra zahraničí. Tunisko je dnes vydáváno za příklad úspěchu Arabského jara, zároveň ale současnou situaci v Egyptě kritizuje.

Sísí, který stál v čele loňského armádního puče, jímž byl svržen islamistický prezident Muhammad Mursí, navazuje na předchozí linii vojenských hlav státu Anvara Sadata a Husního Mubaraka. V květnových volbách mu dalo hlas téměř 97 procent egyptských voličů.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme