Rozdělávat oheň mobilem i ochutnávat jídla z různých zemí budou skauti na setkání v Doksech

Doksy na Českolipsku patří až do soboty středoevropskému setkání skautů, takzvanému jamboree. Pořádá se každé dva roky už od roku 1997 a je tak oblíbené, že na něj nejezdí jen skauti ze střední Evropy, ale taky ze Spojených států, Taiwanu nebo Ukrajiny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinští skauti na středoevropském jamboree v Doksech

Ukrajinští skauti na středoevropském jamboree v Doksech | Foto: Ivana Bernáthová | Zdroj: Český rozhlas

„Chceme poznat nové lidi, dozvědět se spoustu zajímavostí,“ vysvětluje Irana, která vede skautky z ukrajinského Lvova.

Těší se na to, jak předvedou ostatním ukrajinskou kuchyni a taky na diskuse o tom, jak vypadá demokracie na úrovni, k ní teď Ukrajinci vzhlížejí.

Letošní jamboree má podtitul Být připraven na budoucnost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na středoevropském skautském setkání natáčela reportérka Ivana Bernáthová

„To znamená, že budeme všichni přemýšlet o tom, kam ta naše budoucnost spěje, v různých oblastech. Začneme u sebe, budeme pokračovat technologiemi, přírodou,“ popsala jedna z organizátorek Jana Pekařová.

Co se týká technologií, tak skauti samozřejmě využívají na schůzkách, táborech a při hrách chytré telefony a GPS. Podle Josefa Dvořáčka z Nejdku je na jamboree samozřejmostí i bezdrátové spojení WIFI.

V radiostanu jsou k dispozici pro skautské týmy i vysílačky. „Jde o to, že od určité velikosti akce už nelze komunikovat voláním z kopce na kopec, jsou tady různé týmy komunikující na různých frekvencích a tady radiostan slouží jako jakási ústředna,“ vysvětlil.

Se skautkou Alex přijela z Velké Británie na jamboree do Doks celá rodina-maminka pochází z České republiky | Foto: Ivana Bernáthová

Co ale kdyby moderní technika selhala? I bez ní to musíme umět. Skauti budou zkoušet, jak přežít bez elektřiny nebo jak moderně rozdělat oheň.

„Můžu doporučit třeba rozdělávání ohně pomocí moderních pomůcek třeba drátěnky a baterky nebo mobilního telefonu,“ říká skaut Ondřej Pelecký z Prahy.

Skauti z 15 zemí světa budou v Doksech až do soboty. Ve čtvrtek každá země představí svůj program a tradiční jídlo.

Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme