‚Každý by měl dělat to, čemu rozumí.‘ Pavelec má na starosti výběr gólmanů pro světový šampionát

Gólman Ondřej Pavelec v roce 2015 na domácím mistrovství světa chytal. Letos bude na střídačce hokejové reprezentace znovu, tentokrát v roli trenéra brankářů. A to už pět let po konci aktivní kariéry.

Göteborg Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ondřej Pavelec (uprostřed)

Ondřej Pavelec (uprostřed) | Foto: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

Brankáři by měli mít při mistrovství světa jasně stanovené role. Prosazuje to trenér gólmanů národního týmu Ondřej Pavelec.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, co říká trenér gólmanů Ondřej Pavelec o své práci u národního týmu

„Každý by měl dělat to, čemu rozumí, a toho se držet. Tady to vyústilo tak, že jsem skončil, dal jsem si volno a pak přišla nabídka,“ popisuje rychlý přechod z ledu na lavičku Ondřej Pavelec, který byl už loni u zisku stříbrných medailí z juniorského mistrovství světa.

Pak si ho Radim Rulík s sebou vytáhl k seniorskému národnímu týmu, a tak se snaží najít ty nejlepší gólmany pro květnový šampionát. Právě krátká doba mezi kariérou hráče a trenéra mu pomáhá hlavně v komunikaci s brankáři působícími v zámoří. Všechny je totiž zná.

„Osobně, ano. Jestli je to výhoda, nebo ne, to poznáme, ale když vztah s nějakými máte, s některými jsem i hrál. Zatím na NHL v noci nevstávám, ale jsou záznamy a v době internetu si potřebné informace najdete,“ dodává gólman se zkušenostmi z nejslavnější hokejové soutěže světa.

To ale neplatí pro gólmany působící v české extralize. Ondřej Pavelec nejen že osobně sleduje zápasy na stadionech, ale jezdí do jednotlivých klubů sledovat brankáře i při trénincích.

Vždycky mě bavilo pozorovat trenéry, přiznává Plekanec. Fungování u národního týmu je pro něj čest

Číst článek

„Na stadionu vidíte věci, které v televizi vidět nejsou, a to platí i o tréninku. Když ho vidíte naživo, tak se dá spoustu věcí vypozorovat. Čas na to mám, takže proč toho nevyužít,“ říká Pavelec.

S brankáři mluví Ondřej Pavelec nejvíc při reprezentačních srazech. Nikoho chytat neučí, ale vysvětluje detaily, které by v květnu mohly rozhodovat zápasy. Navíc chce jednotlivé gólmany poznat i po lidské stránce.

Pro pražský šampionát totiž realizační tým plánuje, že všichni hráči, a to i gólmani, budou dopředu znát své role v týmu.

„Role budou jasně dané. Během turnaje se může stát cokoliv, může se někdo zranit, může přijít nemoc a bude potřeba reagovat. Musíte ty kluky znát, vědět, čeho jsou schopní, a vysvětlit jim tu správnou roli,“ vysvětluje Ondřej Pavelec, který touží přidat ke zlatu a bronzu, které získal na mistrovství světa jako hráč, další medaili v roli trenéra.

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme