Olympijský oheň už je na cestě do Paříže. Řečtí sportovci jej při ceremoniálu předali Francouzům

Slavnostní předání olympijské pochodně pro hry v Paříži začalo v pátek večer na zaplněném stadionu v Aténách tanečním představením desítek gymnastek v červených úborech. Na okraji sportovní plochy vlála řecká, francouzská a olympijská vlajka.

Atény Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Řeckého olympijského výboru a člen Spyros Capralos a Tony Estanguet, předseda organizačního výboru olympijských her v Paříži 2024, drží olympijský oheň

Předseda Řeckého olympijského výboru a člen Spyros Capralos a Tony Estanguet, předseda organizačního výboru olympijských her v Paříži 2024, drží olympijský oheň | Foto: Louisa Gouliamaki | Zdroj: Reuters

Na 192 metrů dlouhém oválu se vystřídalo několik řeckých a francouzských sportovců, kteří vedle pochodně nesli i olivovou ratolest. Ceremoniál živě přenášela stanice France Info.

Francouzská, řecká a olympijská vlajka při slavnostním předávání | Foto: Louisa Gouliamaki | Zdroj: Reuters

Na sluncem nasvícených tribunách bylo výrazně více diváků, než je podle médií pro takový ceremoniál obvyklé. Na stadion s pochodní přiběhla řecká chodkyně Antigoni Drisbiotiová, od níž ji převzala francouzská několikanásobná mistryně světa v krasobruslení Gabriela Papadakisová, která má po otci řecký původ.

Zhruba minutu pochodeň vezla i bývalá francouzská paralympijská plavkyně Béatrice Hessová, která mezi lety 1984 a 2004 nasbírala 20 zlatých medailí. Plamen v poháru ve středu stadionu nakonec zapálil řecký národní tým vodního póla.

Schovává Paříž kvůli olympiádě chudobu? Francie čelí obvinění, že z města úmyslně odsouvá migranty

Číst článek

Program na stadionu pokračoval interpretací národních hymen obou zemí, vystoupením evokujícím antické hry a tehdejší disciplíny nebo projevy pořadatelů.

Oheň pro olympijské hry v Paříži v řecké Olympii zapálili 16. dubna při tradičním ceremoniálu, pochodeň pak 11 dní putovala po celém Řecku. Po ceremoniálu se vydá na palubě třístěžňové plachetnice z Atén na plavbu po Středozemním moři do Marseille, kam má dorazit 8. května. Štafeta s pochodní pak bude křižovat francouzská území 80 dní a na cestě do Paříže urazí zhruba 12 000 kilometrů.

Sportovní svátek pod pěti kruhy se ve francouzské metropoli uskuteční od 26. července do 11. srpna. Poté budou s odstupem dvou týdnů následovat paralympijské hry, které skončí 8. září.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme