Česko je často bruselštější než Brusel, stěžují si podnikatelé na absurdní regulace

Českým podnikatelům komplikují život nadbytečné a často i absurdní zákony a vyhlášky. Ministerstvo průmyslu a obchodu o problému ví a snaží se chyby postupně odstraňovat, nyní má v plánu prosadit asi 110 změn. Na některých resortech však naráží na neochotu, část regulací je zase nutná kvůli členství Česka v EU.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

podnikání, byrokracie - ilustrační foto

podnikání, byrokracie - ilustrační foto | Foto: Alena Palečková

Upozorňovat na to chce i anketa Absurdita roku, která se vyhlašuje spolu se soutěžemi Živnostník a firma roku.

Titul Absurdita roku loni získala povinnost podnikatelů, kteří potřebují změnit osobu v představenstvu firmy, přinést na rejstříkový soud výpis z trestního rejstříku. Výpis přitom vydává i CzechPoint nebo živnostenský odbor a není proto důvod, proč by si o něj nemohl říct přímo rejstříkový soud.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zbytečných regulacích diskutovali zástupce organizátora ankety Absurdita roku Michal Kaderka a náměstek ministra průmyslu a obchodu a předseda Sdružení podnikatelů a živnostníků Bedřich Danda

„Druhý zářný příklad úplného nesmyslu byla povinnost vydavatelů posílat časopisy a knihy nejen do Národní knihovny, ale třeba i do poslanecké knihovny. Tam přicházejí veškeré povinné výtisky, tedy i veškeré porno časopisy, časopisy o stavebnictví, dětské či sportovní časopisy. Otázkou je, proč si Poslanecká sněmovna tyto časopisy nekupuje sama ze svého rozpočtu a proč žádá o příspěvek podnikatele,“ uvádí Michal Kaderka ze společnosti Datank, která anketu spolupořádá.

Díky této anticeně se už podařilo odstranit některé nesmysly, které komplikují podnikatelům život. „Považujeme Absurditu roku za nejúčinnější zbraň v boji proti byrokracii. Podařilo se nám předchozích pět vítězných anticen odstranit z právního řádu,“ říká Kaderka.

Ministerstvo průmyslu a obchodu prý potřeby podnikatelů vnímá, na některých resortech však naráží na neochotu.

„My to nejen bereme vážně, ale i to vítáme. Ukazovat na některé absurdity v našem podnikatelském prostředí je víc než potřebné. Jedna věc je vyhlašovat absurdity a popisovat je, druhá věc je je odstraňovat. Naše ministerstvo průmyslu a obchodu je téměř určeno k tomu, aby tyto zátěže odstraňovalo,“ míní náměstek ministra průmyslu a obchodu a předseda Sdružení podnikatelů a živnostníků Bedřich Danda.

„Máme připravených asi 110 námětů, z toho jsme asi 30 už pořešili, zbytek je v řešení. Ale není to jednoduché, protože je třeba měnit legislativu a to je složitá věc. Je třeba, aby nám podnikatelé z celé republiky posílali podněty, protože jedině když se to dozvíme, jsme schopni na tom zapracovat,“ říká Danda.

Bruselštější než Brusel

Michal Kaderka uvádí i konkrétní příklady, například rostoucí množství nejrůznějších dotazníků a statistik, které musí podnikatelé vyplňovat. „Pokud bude drobný zemědělec, který má pár krav a pole, produkovat mléko, bude si dělat výrobky a ještě si je bude prodávat, tak může vzrůst počet formulářů z 20 až na 50.“

Prezident Hospodářské komory zase poukazuje na přílišné regulace ze strany Evropské unie. „EU chce po českých zemědělcích, kteří produkují sýry, vykazovat produkci v 6 druzích sýrů. Pokud je to z ministerstva zemědělství, těch druhů chce 13. Můžeme být chvílemi i bruselštější než je sám Brusel,“ upozorňuje Kaderka.

Také podle náměstka ministra průmyslu jsou některé regulace větší, než by bylo potřeba. „Je třeba se zapojit do iniciativy při přípravě různých vyhlášek, směrnic a zákonů, které se připravují v Bruselu. Tam je šance to zabrzdit a říct – pánové, tohle je regulace nad míru, to je zbytečné,“ říká Bedřich Danda.

V soutěži Absurdita roku se nyní sbírají nominace, na podzim pořadatelé vyberou 7 nejkřiklavějších případů. Na webu firmaroku.cz potom budou moci lidé o největší absurditě hlasovat.

Veronika Sedláčková, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme