Česko zahájilo zavádění digitálních tachografů

Česko je pátou zemí Evropské unie, která zahájila zavádění systému digitálních tachografů do nákladních automobilů. Od nového roku jimi budou muset být vybavena všechna nová nákladní vozidla nad tři a půl tuny a osobní vozidla pro více než osm přepravovaných osob.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

doprava a bydlení

doprava a bydlení | Foto: Jan Rosenauer

Nařízení Evropské unie mělo začít platit už v roce 2004, nakonec bylo o rok odloženo. Systém digitálních tachografů má sloužit státním správám všech členských států ke zlepšení dohledu nad dodržováním bezpečnostních pravidel v nákladní automobilové dopravě.

V České republice má být podle ministra dopravy Milana Šimonovského do konce letošního roku digitálními tachografy vybaveno přibližně 700 nových vozidel, v příštím roce až 10 tisíc.

"Stát, který nebude mít kontrolní systém pro dopravce a řidiče, se odsuzuje k tomu, že na jeho území nebudou moci být do provozu uváděna nová vozidla. To by pro naše dopravce znamenalo vážné ohrožení konkurenceschopnosti. Česká republika zvládla tento složitý systém i díky dodavatelům a partnerům, kteří sbírají žádosti na výrobu karet od jednotlivých dopravců. Myslím si, že jsme příkladem pro ostatní státy," vyjádřil se k výhodám nového systému Šimonovský.

Věra Hotařová, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme