Každý osmý pracující v Česku je cizinec. Jejich podíl na pracovním trhu tak stále roste

V Česku pracuje už více než šest set tisíc cizinců, tvoří tak 13 procent za všech zaměstnanců. Ještě v roce 2010 to přitom bylo jen šest procent. Dá se tak říct, že Česká republika spoléhá, podobně jako jiné vyspělé státy západní Evropy, na pracovníky s cizí státní příslušností čím dál víc.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dělník, řemeslník, práce, stavba (ilustrační foto).

ilustrační foto | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Nejčastěji do Česka přicházejí za prací obyvatelé Evropské unie, pro které je to zároveň administrativně nejjednodušší. V poslední době sem migrují ale i obyvatelé ze zemí mimo hranice EU. Každý třetí pracující cizinec v Česku je Slovák, každý pátý pak Ukrajinec.

Počet cizinců s trvalým pobytem v Česku roste. Větší část z nich stále tvoří děti a mladiství

Číst článek

„Rostou zejména počty Rumunů, Bulharů a Slováků. Vidíme výrazný nárůst zejména od roku 2015,“ říká expertka Českého statistického úřadu na mezinárodní migraci – Jarmila Marešová.

Počty cizinců pracujících v Česku zpravidla odpovídají tomu, jak se zrovna daří ekonomice. V době krize po roce 2008 jich proto výrazně ubývalo.

Například Ukrajinci v Česku dostávají za stejnou práci pětinásobek toho, co doma. Podle Dalibora Holého z Českého statistického úřadu si cizinci někdy vydělají na stejných pozicích i víc peněz, než Češi – jenže na úkor svého volného času.

„Spousta cizinců tady vydělává více než Češi. Oni ale dělají více přesčasů, chodí sem za prací, a proto jí ten život věnují. Cizinci také mají v průměru delší pracovní dobu, než mají Češi.“

Samozřejmě platí přímá úměra – čím vyšší vzdělání, tím vyšší příjem. Výjimkou z tohoto pravidla jsou ovšem Ukrajinci. Ti, přestože k nám přicházejí s vysokoškolskými diplomy, často končí na neodborných nebo hůře placených pozicích. Vzhledem k tomu, že Ukrajina není v Evropské unii, bývá velký problém s uznáváním jejich titulů.

Statistická data ukazují, že se nám daří lákat vzdělanější lidi. Zatímco průměrná mzda v Česku loni překročila hranici 33 tisíc korun hrubého, necelých 200 tisíc Slováků, kteří jsou v Česku zaměstnaní, bere v průměru víc než 40 tisíc korun hrubého.

Změna pro žadatele o trvalý pobyt. Nyní stačí základy češtiny, nově by skládali zkoušky pro pokročilé

Číst článek

Nekvalifikovaní zaměstnanci

Cizinci v Česku nejčastěji pracují ve zpracovatelském průmyslu. Podle statistika Daniela Holého jde často o nekvalifikované zaměstnance.

„Třicet procent cizinců pracuje ve zpracovatelském průmyslu, dalších asi osmnáct procent je zaměstnáno v takzvaných administrativních činnostech, což jsou ale dominantně agentury práce. Tito lidé pak ale směřují pracovat někam jinam, většinou do továren.“

Počet cizinců registrovaných na našem území dosáhl koncem předloňského roku 567 tisíc. Téměř 290 tisíc připadalo na cizince s trvalým pobytem, 275 tisíc na ty s přechodným pobytem, 2500 pak tvořili azylanti.

Tereza Beránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme