Prisko kvůli soudním tahanicím stále nemá akcie OKD. Už příští rok chce přitom zavřít další dva doly

Státní firma Prisko zatím nezískala akcie černouhelných dolů OKD, jak už v srpnu rozhodli věřitelé. Důvodem jsou stále nerozhodnuté spory u soudů. Stejně tak OKD stále čeká, zda bude ostravský soud vůbec jednat o žalobě na bývalého akcionáře Zdeňka Bakalu, po kterém chce firma vrátit 24,5 miliardy korun.

Ostrava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důl Darkov na Karvinsku, sídlo společnosti OKD

Darkov je jedním ze dvou dolů, které by se měly v příštím roce uzavřít | Foto: Martin Knitl | Zdroj: Český rozhlas

„Situace je taková, že není zatím pravomocné rozhodnutí o reorganizačním plánu. To je jediná věc, která tam chybí,“ řekl Radiožurnálu ředitel státního Priska Marián Klásek. Proti plánu, který s prodejem dolů do rukou státního Priska za zhruba 80 milionů korun počítá, se odvolali věřitelé s neuznanými miliardovými pohledávkami. Spor je teď u vrchního soudu.

Privatizaci OKD prověří poslanecká komise. Pro byli i sociální demokraté, proti jen Kalousek

Číst článek

Pokud nakonec stát přeci jen akcie získá, bude pokračovat v plánovaném útlumu těžby. Příští rok se mají zavřít doly Lazy a Darkov. „S tím se samozřejmě počítá. Není vyloučeno, že dojde k nějakému posunutí, což bude vycházet z toho, jestli tam uhlí bude, nebo nebude a jestli bude ekonomicky vytěžitelné, nebo ne,“ dodává Klásek.

OKD zatím hraje do karet lepší cena uhlí, proti jdou ale vysoké náklady na těžbu. Vedení OKD a insolvenční správce se vedle toho chtějí pro věřitele domoci i vrácení údajně neoprávněně vytažených peněz z dolů od bývalých vlastníků, firmy NWR a jejího akcionáře Zdeňka Bakaly. Už loni podaná žaloba na vrácení 24,5 miliardy korun se ale u soudu v Ostravě doposud nezačala vůbec projednávat.

Podle Bakaly by se totiž spor vůbec neměl řešit v Ostravě, potvrzuje mluvčí soudu Lucie Olšarová. „V současné době se spis nachází u Nejvyššího soudu s dovoláním žalovaného, který nesouhlasí se zamítnutím své námitky a má za to, že soudy České republiky nemají pravomoc a příslušnost k projednání dané věci,“ objasnila Radiožurnálu.

S komisí k privatizaci OKD souhlasí i ČSSD. Chce ale zkoumat i období před rokem 2004

Číst článek

Advokát Zdeňka Bakaly Jan Kalvoda také odmítl, že by OKD mělo nárok na jakékoliv peníze. „Žádnou takovou částku nepřijal, a to ani pokud se podíváme na žalobu jako na bezdůvodné obohacení. Nic takového se v případě OKD a Bakaly nestalo,“ uvedl Kalvoda.

Dění v OKD v minulosti, které vyústilo v jeho krach, a také okolnosti jeho prodeje do soukromých rukou prověří příští rok i parlamentní vyšetřovací komise.

Jana Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme