Místo platů mzdy, zbytečné nákupy. Kontroloři odhalili pochybení příspěvkových organizací státu

Národní kontrolní úřad (NKÚ) odhalil pochybení v hospodaření příspěvkových organizací státu. Ty například nakupovaly služby, aniž by vyhodnotily, zda se vůbec vyplatí, místo mezd vyplácely platy a porušovaly některé právní předpisy. Úřad konkrétně prověřil čtyři z pětadvaceti státních organizací.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo životního prostředí, ministerstvo zemědělství a ministerstvo průmyslu a obchodu dohromady zřizují 25 příspěvkových organizací. Ty mezi lety 2019 a 2021 získaly od ministerstev v příspěvcích na provoz 8,5 miliardy korun. NKÚ kontroloval hospodaření na vzorku čtyř organizací, konkrétně na České informační agentuře životního prostředí (CENIA), Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI), Správě služeb Ministerstva průmyslu a obchodu a České agentuře pro standardizaci (ČAS).

Ministerstva příspěvky pro všechny čtyři organizace meziročně zvyšovala. Původně schválených 623,6 milionu korun stouplo za dva roky na 901,1 milionu korun, uvedl NKÚ v tiskové zprávě.

Nákup externích služeb

Kancléř Mynář ulovil v Lánské oboře 11 trofejních kusů zvěře. Podle kontrolorů porušil pravidla

Číst článek

Jedním z pochybení v hospodaření organizací, které NKÚ odhalila, bylo nakupování externích služeb. Organizace CENIA zaplatila za projekt externímu dodavateli 116,6 milionu korun. Nezvažovala přitom možnost, že by pro zhotovení projektu mohla využít vlastní kapacity.

Agentura ČAS zvýšila náklady na služby v roce 2021 o 45 procent, také bez zhodnocení ekonomického dopadu. Organizace například místo zřízení vlastního právního oddělení platila za právní služby externě. ÚZEI plánoval 12 výzkumných úkolů, zrealizoval pouze dva, čímž se utratila část jeho rozpočtu zcela bezúčelně.

Mzdy místo platů

ČAS vyplácel místo platů, které náleží zaměstnancům státního sektoru, mzdy, které pobírají lidé v sektoru soukromém. Někteří zaměstnanci ČAS tak získávali čtyřikrát vyšší finanční ohodnocení než jejich kolegové na stejných pozicích v jiných příspěvkových organizacích, které NKÚ kontrolovala.

Kontrola NKÚ ukázala, že k porušení právních předpisů došlo jak na straně ministerstev, které organizace zřizují, tak i u samotných příspěvkovek. ČAS tak může kvůli chybám čelit porušení rozpočtové kázně ve výši až 2,1 milionu korun.

Ana Vavanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme