Emma Stoneová poznává sex a svět. Chudáčci vyhráli v Benátkách, porota ocenila i Agnieszku Hollandovou

Jubilejní 80. ročník benátského filmového festivalu vyhrála bizarně vtipná podívaná o pravidlech světa Chudáčci. Zvláštní cenu poroty získala Hranice Agnieszky Hollandové, film o nehumánní patové situaci migrantů na polsko-běloruské hranici. Vznikl s českou koprodukcí.

Benátky Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Emma Stone a Mark Ruffalo ve snímku Chudáčci

Emma Stone a Mark Ruffalo ve snímku Chudáčci | Zdroj: Searchlight Pictures

Vítězný film benátského festivalu Chudáčci by měl být uvedený do českých kin v lednu příštího roku. Pobíhají v něm prasokohouti a husopsi a testují se různá tabu a klišé. Jde totiž o groteskně stylizovanou satirou od řeckého režiséra Jorgose Lanthimose podle knihy skotského spisovatele Alasdaira Graye.

Začíná 80. ročník filmového festivalu v Benátkách. Své snímky tam uvedou Woody Allen či Roman Polanski

Číst článek

Lanthimos svoji tvůrčí dráhu kdysi začal jako hlavní jméno tzv. řecké divné vlny (např. film Špičák stále vrchovatě stojí za pozornost) a posléze ji překročil směrem k mezinárodním produkcím s předními anglicky mluvícími hvězdami.

Mezi ně patří filmy jako kafkovsky vyšinutá romantická komedie Humr s Colinem Farrelem, drama Zabití posvátného jelena s Nicole Kidmanovou anebo drze historický snímek Favoritka. Během jeho natáčení se Lanthimos setkal s Emmou Stone, která je hlavní představitelkou jeho nového počinu.

Stoneová v novém filmu hraje Bellu, ženu stvořenou po neúspěšném pokusu o sebevraždu pod skalpelem geniálním chirurgem Godwinem Baxterem. Tomu říká jednoduše God. Baxter, frankensteinovská figura v podání Willema Dafoa, je dílem racionální vědy a vůle experimentovat a objevovat. Jeho otec, rovněž slavný chirurg, dal soucit stranou a na jeho těle notně zaexperimentoval.

Jen jedna může být Favoritka. Britský snímek zve na politické i vztahové intriky v opulentní výpravě

Číst článek

Bella je dětskou myslí, znovuobjevující svět v dospělém těle. Narušuje konvence, protože je nezná. Poznává slova, alkohol a sex. Tomu říká „skákat na někom“ a bez obalu o něm hovoří na veřejnosti.

Dochází jí stav světa plného mužů, kteří chtějí mít nadvládu nad ženami, penězi i hmotou. Bellina zvídavost je zdrojem otázek i vtipných sekvencí, kterých je v Lanthimosově filmu celá řada.

Jak Emma Stoneová, tak její herečtí kolegové, podávají prvotřídní výkony mimo rámec tradičního realistického herectví, a film s premiérou v Benátkách a následně na dalších festivalech vykročil do oscarové kampaně. A bude zajímavé pozorovat, jak si výtvarně výrazná a ironická fantastika na cenách povede.

Hollandová i Hamaguči

Porota vedená režisérem Damienem Chazellem (La La Land ad.) druhou nejvyšší cenu věnovala lehce enigmatickému a environmentálně laděnému filmu Zlo neexistuje Japonce Rjúsuke Hamagučiho, který se po Oscaru za Drive My Car a cenách z Berlína i Cannes zařadil mezi nejoceňovanější autory posledních let.

Agnieszka Hollandová: V Polsku už se trochu cítím jako persona non grata, ministr mě označil za Goebbelse

Číst článek

Nezapomněla ale ani na oba výrazné migrační příběhy z letošní hlavní soutěže festivalu. Hranice, naléhavá novinka polské režisérky Agnieszky Hollandové získala Zvláštní cenu poroty. Více si o ní můžete přečíst zde.

Ještě výš ale porota postavila italský snímek Já, kapitán, který sleduje strastiplnou cestu dvojice mladých Senegalců za štěstím v Evropě. Respektovaný domácí tvůrce Matteo Garrone za něj dostal cenu za režii a herec Seydou Sarr navíc cenu Marcella Mastroianniho pro nejlepší mladý herecký talent.

Uznání slovensko-ukrajinsko-českému filmu Světloplachost se dostalo v nezávisle programované vedlejší sekci Giornate degli autori, kde dílo režisérů Pavla Pekarčíka a Ivana Ostrochovského, natočené s charkovskými dětmi po ruské invazi na Ukrajinu obdržel cenu Europa Cinemas Label.

‚Je tu někdo, kdo mu vděčí za svůj život?‘ Film o Nicholasi Wintonovi se představuje v prvním traileru

Číst článek

Jubilejní ročník festivalu v sobou večer zakončilo heroické survival drama Sněžné bratrstvo, které vypráví příběh uruguayského ragbyového týmu, jehož letadlo havarovalo vysoko v Andách. Přeživší museli v troskách letounu vydržet 71 dní, než se dokázali dobrat pomoci. Námět už dříve zpracovaný například ve filmu Přežít natočil španělský režisér J. A. Bayona. Zhlédnout ho půjde brzy na Netflixu.

Další filmy, které na festivalu měla tato streamovací platforma, budou k vidění během podzimu. Je to především kriminálka o filozofujícím nájemném vrahovi Zabiják Davida Finchera nebo El conde, neobvyklá chilská kombinace politického dramatu o diktátorovi Pinochetovi a draculovsky komediální podívané.

Pavel Sladký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme