Americké herecké odbory schválily dohodu, která ukončila stávku. Pro bylo 78 procent členů

Členové amerických hereckých odborů schválili dohodu s filmovými studii, která ukončila čtyřměsíční stávku v Hollywoodu. S tříletou smlouvou souhlasilo 78 procent odborářů, uvedla v noci na středu agentura AP. Herecký protest spolu se stávkou scenáristů letos ochromily americký zábavní průmysl.

Los Angeles Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stávkující herci a scenáristé (archivní foto)

Stávkující herci a scenáristé (archivní foto) | Foto: Mike Blake | Zdroj: Reuters

Zástupci odborů se na ukončení stávky dohodli s majiteli studií již téměř před měsícem, všech zhruba 160 tisíc členů svazu SAG-AFTRA však od té doby mělo možnost o smlouvě hlasovat. V úterý organizace oznámila konečné schválení dohody.

Herci se předběžně dohodli s hollywoodskými studii. Končí tak stávka, která trvala 118 dní

Číst článek

„Tato smlouva je velkou výhrou pro pracující herce a znamená úsvit nové éry (filmového) průmyslu,“ uvedl svaz v prohlášení na síti X.

Podle agentury AP však na rozdíl od nadšené a takřka jednomyslné podpory dřívější dohody stávkujících scenáristů nebyly herecké odbory zdaleka tak jednotné. Někteří významní členové se snažili přesvědčit kolegy k odmítnutí smlouvy.

Stávka herců, podobně jako v případě scenáristů, souvisela s platovými podmínkami při práci pro streamovací služby. Ty jsou podle umělců výrazně horší, než tomu bylo u tradičních televizních produkcí.

Za oběma protesty byly také obavy z nahrazování lidské práce obsahem generovaným umělou inteligencí. Herce znepokojovalo, že studia by díky pokroku umělé inteligence mohla manipulovat s jejich podobiznami nebo nahrazovat lidské herce digitálními obraz.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme