‚Opoziční propaganda.‘ Írán odsoudil režiséra a producenta za to, že jejich film promítali v Cannes

Soud v Teheránu vynesl trest šest měsíců vězení pro filmového režiséra kvůli tomu, že jeho snímek Lejla a její bratři bez povolení místních úřadů promítali loni na mezinárodním festivalu ve francouzském Cannes. Stejný trest jako režisér Saíd Rústaí dostal i producent filmu. Informovala o tom v úterý agentura AFP s odvoláním na íránský reformní list Etemád. Proti verdiktu se lze odvolat do dvaceti dnů.

Teherán Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vězení (ilustrační foto)

Během té doby jsou rovněž povinni „se zdržet činností souvisejících se spáchaným trestným činem a nekomunikovat s osobami činnými v oblasti kinematografie“ (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

Snímek, v Cannes promítaný pod francouzským názvem Leïla et ses frères, je v Íránu zakázaný a popisuje problémy chudé rodiny v Íránu za hluboké ekonomické krize.

Podle verdiktu soudu režisér Rústaí a producent Džavád Norúz Bejgí „přispěli k opoziční propagandě proti islámskému systému“, když bez povolení úřadů umožnili promítání v Cannes a poté také v Mnichově.

V řadách íránské mravností policie jsou i ženy. Za nenošení hidžábu hrozí roky vězení, říká novinářka

Číst článek

V Cannes dostal film cenu Mezinárodní federace filmových kritiků (FIPRESCI).

Hlavní roli Lejly ve snímku ztvárnila Taráne Alídústíová, která se loni připojila k několika íránským celebritám v podpoře protivládních protestů, za což strávila několik týdnů ve vězení. K jejímu propuštění vyzvali v prosinci i organizátoři festivalu v Cannes.

Teheránský soud nicméně podle listu Etemád rozhodl, že ve vězení si oba filmaři odpykají jen dvacetinu trestu, tedy devět dnů, a zbytek dostanou jako podmíněný trest s odkladem na pět let.

Během té doby jsou rovněž povinni „se zdržet činností souvisejících se spáchaným trestným činem a nekomunikovat s osobami činnými v oblasti kinematografie“.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme