Na obrazovky se vrací Manželské etudy. Nová generace nabídne pět příběhů okem Hany Třeštíkové

Jak se dnes žije manželským párům, jaké problémy je čekají v prvních letech společného života a jak se to liší od 80. let? Na všechny tyto otázky odpovídá pět příběhů ze série Manželské etudy: Nová generace, ve které Hana Třeštíková navazuje na známý dokumentární cyklus své matky Heleny. Úvodní díl s názvem Mirka a Jakub uvede druhý program České televize 27. listopadu od 20 hodin. Zbylé epizody budou následovat vždy v pondělí a ve středu.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zuzana a Lukáš v nové sérii Manželské etudy: Nová generace

Zuzana a Lukáš v nové sérii Manželské etudy: Nová generace | Zdroj: Česká televize

„Přišla jsem do České televize s tím, že nabízím generaci dětí Manželských etud, o své generaci a pohledem své generace. Jedná se o srovnání generace v 80. letech a dnes, v čem jsou rozdíly a co je stejné,“ představuje nový cyklus Hana Třeštíková, která je kromě dokumentaristky také zastupitelkou a radní hlavního města Prahy pro oblast kultury, památkové péče, výstavnictví a cestovního ruchu (za sdružení Praha 7 Sobě).

Hana Třeštíková navazuje na Manželské etudy cyklem Nová generace. ‚Nejdramatičtější‘ díl uvede v kinech

Číst článek

Autentický pohled na sny a překážky, se kterými se potýká současná mladá generace, zachytila Třeštíková známou časosběrnou metodou, kterou proslavila její matka Helena.

„Poodkryje při dnešním zrychleném stylu života mnohem víc, než by se mohlo zdát. Zdánlivě banální situace a zachycení všednodenního života se ve střižně proměňují v cennou výpověď doby o jedné generaci,“ vysvětluje režisérka.

Nová pětice hodinových dokumentárních snímků ukazuje realitu současných manželských dvojic kolem třicítky, jejíž nedílnou součástí jsou hypotéky, umělé oplodnění, soužití s partnerovým potomkem z dřívějšího vztahu nebo problém, kdy si na sebe manželé musí v hektické době vyhradit speciální čas v kalendáři.

Jak prozrazuje Třeštíková, dva páry se během natáčení rozešly, dalšímu se po rozchodu podařilo zase dát dohromady.

Petr a Irena v nové sérii Manželské etudy: Nová generace | Zdroj: Česká televize

Rozdíly mezi generacemi potvrzuje i Helena Třeštíková: „V osmdesátých letech se mladí brali kvůli ekonomickému tlaku, byla to šance na byt. Dnes to zkoušejí nanečisto, jsou váhavější a volí soužití na hromádce. A potkávají se nyní s dost odlišnými, avšak často fatálními problémy.“

Původní Manželské etudy začala natáčet roku 1980. Tehdy si náhodně vybrala několik párů, které sledovala od okamžiku jejich svatby po dobu šesti let. Z této série, na přelomu století vznikly ještě Manželské etudy po 20 letech a nejnověji také Manželské etudy po 35 letech, mapující osudy stále stejných manželských dvojic.

Novogenerační prodlouženou první epizodu o Mirce a Jakubovi a jejich „lásce z technoparty“ letos na jaře uvedla některá česká kina.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme