‚Projevil přání jet.‘ Česká juniorka na mistrovství světa vyrazí i se zkušeným Kulichem z Buffala

Česká juniorská hokejová reprezentace se chystá na světový šampionát dvacítek. Na přelomu roku bude ve Švédsku obhajovat druhé místo. V týmu má trenér Patrik Augusta i šest pamětníků stříbrných medailí z posledního mistrovství světa, kteří by měli táhnout národní tým za dalším úspěchem.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Kulich má za sebou debut za Buffalo v NHL

Mezi největší hvězdy Čechů na juniorském mistrovství světa má patřit útočník Buffala Jiří Kulich | Foto: Bruce Bennett | Zdroj: Profimedia

„Už k tomu, jak se lidově říká, čuchli, dokážou ostatní nakazit a už nějakým způsobem znají směr a vědí, co je potřeba,“ uvědomuje si trenér Patrik Augusta, který se bude spoléhat na zkušenosti obránců Tomáše Hamary s Alešem Čechem a útočníků Robina Sapouška, Eduarda Šalého, Matyáše Šapovaliva a hlavně Jiřího Kulicha. Ten na posledním šampionátu rozhodl v prodloužení semifinálový souboj se Švédskem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, co říkají trenér juniorské hokejové reprezentace Patrik Augusta a manažer Otakar Černý před nadcházejícím MS

Jiří Kulich ale jako jediný zatím není s týmem na přípravném kempu v Příbrami. Má za sebou už i premiérový start v NHL za Buffalo.

A právě s klubem muselo vedení českého týmu jednat o uvolnění talentovaného útočníka. „Jsou tam určité procedury, které se musí splnit. Jde například o oficiální žádost ze strany generálního sekretáře Českého hokeje. To jsme všechno splnili. A potom už jsme mluvili konkrétně s Čechy, kteří v organizaci působí, ať už s Václavem Prospalem nebo Františkem Musilem. Postupně to k tomu směřovalo a samozřejmě i Kulda (Jiří Kulich) projevil přání na mistrovství světa jet, což je vždycky velmi důležité,“ vysvětluje manažer juniorské reprezentace Otakar Černý.

Kulich by se tak měl k týmu připojit až ve Švédsku těsně před šampionátem. Výhodou je, že se nebude muset učit systém hry. Ten zůstává stejný jako za Radima Rulíka, který povýšil na pozici trenéra seniorské reprezentace.

„Systém není totožný, ale velice podobný. Budou tam určité odlišnosti kvůli velkému hřišti. Budeme mít trochu jiné pohyby hráčů, ale to, že chceme hrát aktivně, nedávat soupeři prostor, být dobří v bruslení a forčekovat, tam zůstává,“ popisuje Augusta.

Zmíněný systém by podle něj měl českému celku svědčit. I proto má s týmem ty nejvyšší ambice. „V těchto kategoriích a v jakémkoliv sportu, který děláte, je nebe limit,“ říká trenér juniorů Patrik Augusta.

Mistrovství světa jeho tým rozehraje v Göteburgu 26. prosince proti Slovensku. Všechny zápasy národního týmu na šampionátu uslyšíte v přímých přenosech na Radiožurnálu Sport.

Petr Kadeřábek, spu Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme