Hlavou si pořád připadám na osmnáct, říká 34letý Koudelka před startem skokanské sezony

Českou skokanskou jedničkou zůstává i pro letošní zimu Roman Koudelka. Rodák z Lomnice nad Popelkou sice vynechá první závody Světového poháru ve Finsku, o týden později by už ale v norském Lillehammeru neměl chybět. V loňské sezoně přitom laboroval se zraněním. Byl po operaci kolene, teď už je fit.

Liberec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český skokan na lyžích Roman Koudelka během mistrovství světa v Planici

Českou skokanskou jedničkou pro novou sezonu zůstává 34letý Roman Koudelka (ilustrační foto) | Foto: Andrej Tarfila / SOPA Images/Sipa USA | Zdroj: Reuters

„Koleno super. Musím zaťukat, že teď jsem už nepotřeboval ani injekce nebo něco dalšího. Většinou jsem na ně chodil každé dva nebo tři měsíce a teď jsem nebyl přes půl roku. Takže v tomhle ohledu to hodnotím velice pozitivně. Hodně k tomu přispěla přítomnost Jureho Šinkovce, který si podobnými patáliemi taky prošel s oběma koleny a ví, co a jak. Tréninky byly hodně zaměřené na to, abych nohu mohl na sto procent používat, což se teď daří. A je to o tom, že do tréninku můžu jít naplno,“ říká Roman Koudelka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, co Roman Koudelka řekl Radiožurnálu Sport před startem nové sezony skokanů na lyžích

Ani letošní rok se neobešel bez komplikací, ale dokázal se s nimi vypořádat. „Není to o léčbě, spíš o posilování a menší změně některých tréninků. Šlo o to, že jsem měl hodně oslabený hamstring, což jsme úplně nevěděli. Takže noha, i když chtěla, nemohla fungovat tak, jak by měla. V tom jsme se hodně zaměřili na různá cvičení, hlavně na tu pravou nohu, a teď už nemám problém ani na trénincích, kde mi nešla na suchu dopínat. V tom je určitě vidět velký pokrok a jsem rád za to, že můžu konečně skákat i trénovat bez bolesti,“ těší Koudelku.

Příchod nových slovinských trenérů mu přinesl novou motivaci a vlastně i výzvu. Přípravu absolvoval ve Slovinsku, Polsku, Rakousku a Německu. Hodně času trávil s reprezentačním týmem v Liberci.

Nová sezona začíná už o víkendu. To se ale nejlepšího českého skokana netýká. „Začíná se ve Finsku, kam nepojedu. Na tom jsme byli dohodnutí už dva tři měsíce zpátky z důvodu, že to tam bývá větrné a první závody bývají hektické. Takže jsme se rozhodli, že nastoupím až druhý závodní víkend v Lillehammeru, kde se začíná na malém můstku. Do turnaje by se měly jet klasicky všechny závody Světového poháru a pak se uvidí, co a jak. Jestli to půjde, nebo ne, jestli bude potřeba trénovat někde jinde… To až podle situace,“ vysvětluje Koudelka.

Skokanský můstek K120 v Harrachově by mohl znovu přivítat sportovce. V plánu je oprava za 40 milionů

Číst článek

Ve 34 letech je nejzkušenějším a zároveň nejstarším reprezentantem. Mezi ním a dalšími skokany je rozdíl minimálně deseti let věku. „Vždycky vzpomínám na Jakuba Jandu, kterému jsem v jeho 29 letech říkal, že je starý. A on mi na to odpovídal ‚No počkej, jenom mrkneš a ono tě to za chvíli doběhne.‘ Na ta jeho slova vzpomínám opravdu hodně často. I když mi je 34, hlavou si připadám tak na osmnáct nebo dvacet. Zatím se mi hlavu daří oblbnout a tělo tomu naslouchá, takže je to dobré,“ směje se.

Na jednu věc ale nebyl zvyklý – na přípravu v rytmu hip hopu. Dokázal se přizpůsobit. „Bylo to zajímavé. Ze začátku jsem z toho byl takový nervózní, ale přijel kluk ze Slovinska, který také dřív skákal, s ním jsme si padli do noty. Ze začátku bylo vidět, že nám to vůbec nejde, pak už jsme se postupně zlepšovali a byla to spíš legrace,“ vypráví Koudelka.

„Šlo spíš o to trochu ošálit hlavu a snažit se nějak jinak dělat koordinační cviky. V tom to bylo super. Když jsme byli na soustředění v Planici, tak za námi jednou přijel před tréninkem a místo rozcvičky jsme měli hip hop tance. To bylo docela fajn, a člověk si hlavně odpočine od toho stereotypu a něco změní. Byl to klasický hip hop a do toho nějaké taneční kreace. Nic světoborného co se týče kvality nás skokanů, ale byla legrace a to bylo důležité.“

Možná to je zároveň recept na to, jak se bez stresu připravit i na závody. „Myslím si, že kdyby nastala nějaká velká nervozita, tak věřím tomu, že by tu muziku pustili a něco bychom si zopakovali,“ připustil Roman Koudelka před startem nové skokanské sezóny.

Pavel Petr, spu Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme