Archiv | zprávy ze dne 23. března 2017

|Dominika Píhová |Zprávy ze světa

Útok v Londýně má čtvrtou oběť. Zraněním podlehl 75letý muž

SLEDOVALI JSME ONLINE. Útok v centru Londýna nepřežili čtyři lidé. Zemřel také pachatel, podle policie rodák z Kentu - 52letý Khalid Masood. Ten ve středu odpoledne najel autem na Westminsterském mostě do lidí a poté napadl nožem policisty hlídkující u nedalekého vchodu do budovy britského parlamentu. Zákeřnému ataku podlehl i 48letý policista Keith Palmer.

|Michal Trnka |Regiony

Ať děti nechodí bez doprovodu, cizí lidé je lákají do aut, varují rodiče školy v Říčanech

Děti v Říčanech u Prahy by neměly chodit ze škol a kroužků bez doprovodu. Tamní školy e-mailem varovaly rodiče, že se ve městě pohybují lidé, kteří lákají školáky do auta. Policie prověřuje několik takových případů, které se měly stát jak přímo v Říčanech, tak v některých okolních obcích. Třeba v Mukařově upozornila učitele na nevhodné chování jednoho řidiče dívka ze čtvrté třídy.

| ČTK |Zprávy z domova

Ministrem průmyslu bude Jiří Havlíček. Jmenuji ho stoprocentně, řekl prezident

Premiér Bohuslav Sobotka navrhl prezidentu Miloši Zemanovi, aby se novým ministrem průmyslu stal dosavadní náměstek tohoto úřadu Jiří Havlíček. Prezident obratem v rozhovoru pro televizi Barrandov prohlásil, že Havlíčka jmenuje s téměř stoprocentní pravděpodobností. S náměstkem se prezident setká příští týden, jmenovat by ho mohl za další týden.

| miz |Zprávy z domova

Hradní oslava, kde Zeman oznámil záměr kandidovat, přišla na 508 tisíc

Akce Můj čtvrtý rok s Vámi, na níž prezident Miloš Zeman před dvěma týdny oznámil tisícovce svých příznivců záměr ucházet se znovu o post hlavy státu, přišel na 508 528 korun. Na základě zákona o svobodném přístupu k informacím to zjistil student Matěj Prášil, který na Twitteru zveřejnil odpověď Správy Pražského hradu (SPH).

|Věra Pfeifferová, ph |Zprávy z domova

Rozhlasovou Thálii získal herec Petr Lněnička, zaujal i příběh o uprchlících z Čečenska

V Olomouci skončil 33. ročník Mezinárodního festivalu rozhlasové tvorby PRIX BOHEMIA RADIO. O hlavní festivalové ceny tam soutěžilo 13 reportáží od autorů z pěti zemí, osm dokumentů a pět dramat. Svého držitele má i rozhlasová Thálie. Ocenění získal herec pražského Divadla v Celetné Petr Lněnička za výkon v rozhlasové hře "451 stupňů Fahrenhaita".

|Filip Jandourek |Zprávy z domova

OBRAZEM: Na Hrad míří desítky lidí, v katedrále se loučí s kardinálem Vlkem

Lidé se na Pražském hradě loučí s kardinálem Miloslavem Vlkem. Do kadedrály svatého Víta, kde je rakev s jeho tělem vystavená, přicházejí i církevní hodnostáři nebo skauti. Bývalý pražský arcibiskup zemřel minulou sobotu po dlouhé nemoci ve věku 84 let. Tuto sobotu se v katedrále uskuteční zádušní mše a po jejím skončení bude tělo pohřbeno do arcibiskupské hrobky. Vzhledem k omezenému prostoru žádají organizátoři pohřbu, aby lidé nenosili květinové dary. Kardinál Vlk podporoval Domácí hospic Duha v Hořicích a jistě by mu udělalo radost, kdyby lidé, kteří ho měli rádi, toto smysluplné dílo také podpořili, uvádí pražské arcibiskupství.

| ČTK |Zprávy ze světa

Terorista z Londýna měl bohatý trestní rejstřík. Používal několik falešných identit

Pachatelem středečního útoku v Londýně, který byl na místě zastřelen, byl 52letý Khalid Masood, oznámila ve čtvrtek britská policie. Rodák z Kentu v jihovýchodní Anglii měl bohatý trestní rejstřík, ale nevzbuzoval podezření z přípravy teroristického útoku, uvádí se v policejním prohlášení, které na svém webu umístila televize Sky News.

|Anna Horáčková, Petr Jadrný |Zprávy z domova

Čtyřnohá hrdinka: Róza odtáhla paničku na koloběžce před útočícími psy

Hrdinské činy psů ve čtvrtek ocenila speciální anketa. Veřejnost do ní nominuje psy, kteří zachránili nebo pomohli zachránit lidský život. Ocenění se předávají v pěti kategoriích, a to psům laikům, tedy domácím mazlíčkům, i těm profesionálním služebním a záchranářským. Odborná porota pak vybírala ze třicítky příběhů z roku 2016. Podle šéfredaktora časopisu Psí kusy, který anketu vyhlašuje, Dušana Stuchlíka, se letos poprvé objevil i úplně nový typ hrdinského skutku.

| ČTK, mls |Zprávy ze světa

V Kyjevě zastřelili ruského exposlance Voroněnkova. Emigroval kvůli strachu z režimu

V centru Kyjeva byl zastřelen bývalý ruský poslanec Denis Voroněnkov. Podle agentur to potvrdila ukrajinská policie. Šéf ukrajinské tajné služby SBU Vasyl Hrycak řekl, že v centru Kyjeva byli při střelbě zabiti lidé a že na místě jsou speciální jednotky a policie. Vrah, jehož identita dosud není známa, zemřel v nemocnici. Voroněnkov na Ukrajinu emigroval kvůli obavám z ruských bezpečnostních složek. Ukrajinský prezident z jeho smrti obvinil Rusko, což Kreml odmítl jako "absurdní".

| dp |Hudba

Zpěvačka Špinarová je v bezvědomí. Během koncertu v Čáslavi jí selhalo srdce

Pětašedesátiletá zpěvačka Věra Špinarová podle informací zveřejněných na jejích oficiálních stránkách leží ve vážném stavu na JIP v nemocnici v Motole. Zkolabovala během středečního koncertu v Čáslavi. „Díky přítomnosti lékařky v sále a bleskovému zásahu záchranářů jí byla okamžitě poskytnuta první pomoc. Následně po stabilizaci životních funkcí byla transportována vrtulníkem do nemocnice,“ stojí v prohlášení.

| mls |Zprávy ze světa

Další pokus o atentát? Francouz v belgických Antverpách vjel autem do davu lidí

Muž v belgických Antverpách ve čtvrtek vjel utomobilem do lidí na nákupní zóně. Řidiče, Francouze "severoafrického původu" v maskovacím oděvu, zadržela policie. Incident se obešel bez zraněných. Na místě zasáhly policejní a vojenské posily, které ve vozidle s francouzskou SPZ nalezly nože a kanystr s neznámou látkou, informuje server L'Avenir. Novější informace naznačují, že řidič mezi lidi možná vjel neúmyslně, při pokusu uniknout policejnímu pronásledování.

| ČTK |Zprávy z domova

Za čtyřnásobnou vraždu příbuzných doživotí. Soud potvrdil Dahlgrenovi výjimečný trest

Olomoucký vrchní soud ve čtvrtek potvrdil doživotí pro Američana Kevina Dahlgrena za čtyřnásobnou vraždu svých příbuzných v Brně-Ivanovicích v roce 2013. Uložil mu také zabezpečovací detenci. Obhajoba původně žádala zproštění obžaloby, případně snížení trestu. Muž byl podle ní během svého činu nepříčetný. O Dahlgrenově vině není podle soudu pochyb. Zabíjel prý úmyslně a jako pachatel byl příčetný. Podmínky pro uložení trestu doživotí jsou tak splněny. Dahlgren se může pouze dovolat k Nejvyššímu soudu, podle obhájce tak zřejmě učiní. Dahlgrena vydaly Spojené státy do Česka jako svého prvního občana.

| ČTK |Zprávy z domova

Odstupte, vyzvala Zimolu jihočeská opozice kvůli nákupu domu. Hejtman jakákoli pochybení odmítá

Opoziční zastupitelé jihočeského kraje vyzvali na čtvrtečním zasedání hejtmana Jiřího Zimolu z ČSSD, aby odstoupil z funkce. Důvodem je podle nich nestandardní nákup rekreačního domu v Lipně nad Vltavou. Zimola má objekt koupit od předsedy představenstva společnosti Jihočeské nemocnice Martina Bláhy. Ten nechává pro sebe, Zimolu i jeho náměstka Jaromíra Slívu z ČSSD na Lipně rekreační domy stavět. Hejtman od začátku tvrdí, že v ničem nepochybil a kauza je vytvořena účelově.

| ČTK |Zprávy z domova

Skupina senátorů navrhuje zrušit tříprocentní limit hlasů, prý podporuje jen zavedené strany

Ústavní soud by měl podle senátorů STAN zrušit limit tří procent voličských hlasů pro výplatu státního příspěvku, neboť tím stát neúměrně podporuje zavedené politické strany. Poškozuje to ústavním pořádkem zaručenou svobodnou soutěž politických sil, řekl novinářům k návrhu na zrušení několika částí zákona o politických stranách místopředseda horní komory Jiří Šesták (za STAN).

| ČTK |Zprávy z domova

Pražské opozici se nepodařilo odvolat Plamínkovou a Kolínskou. Zastupitelé neschválili ani program

Opoziční strany se na mimořádném jednání zastupitelstva neúspěšně pokusily odvolat radní Janu Plamínkovou (Trojkoalice/STAN) a náměstkyni primátorky Petru Kolínskou (Trojkoalice/SZ). Důvodem pro odvolání bylo podle opozice selhání ve funkcích a v případě Plamínkové konzultace místopředsedy STAN Stanislava Polčáka o výběru zástupců do městských firem se zlínským podnikatelem Michalem Redlem figurujícím v kauzách Radovana Krejčíře. Zastupitelé ale neschválili program jednání a to bylo ukončeno.

|Jan Kaliba, VM |Ostatní sporty

Umělá tráva může obsahovat karcinogeny, varuje vědec. V drobcích z pneumatik jsou těžké kovy

Pokud dostane fotbalista na výběr mezi přírodní a umělou trávou, téměř vždy vybere přírodní. Také umělý povrch má své výhody, mladší generace už nemá nenávratně zničená kolena plná zadřené škváry, na které se v Česku dříve hrávalo. Jenže vědci si stále nejsou jistí, jestli příjemnější umělá tráva neškodí lidskému tělu mnohem závažněji.

| ČTK |Regiony

Dítětem třásla, přestalo dýchat a zemřelo. Matka z Děčína má jít na osm let do vězení, rozhodl soud

Ústecký krajský soud ve čtvrtek poslal na osm let do vězení ženu z Děčína za to, že způsobila smrt své malé dcery. S měsíčním kojencem podle soudu opakovaně třásla. Dítě zemřelo v důsledku vážných poranění mozku, mimo to mělo i zlomeniny nohou. Jednadvacetiletou ženu, která má ještě jedno dítě, uznal vinnou z těžké újmy na zdraví s následkem smrti. Rozsudek není pravomocný, obžalovaná si ponechala lhůtu pro odvolání. Podle právní kvalifikace případu ženě hrozilo až 16 let vězení.

|Filip Harzer |Zprávy z domova

OBRAZEM: Květiny a svíčky před divadlem, lidé se loučí s dabérkou Helenou Štáchovou

Lidé nosí před pražské Divadlo Spejbla a Hurvínka květiny a svíčky. Loučí se tak s dlouholetou ředitelkou divadla Helenou Štáchovou. Štáchová byla také známou dabérkou i autorkou scénářů. Jejím hlasem promlouvala postava Máničky nebo Lízy Simpsonové v americkém seriálu Simpsonovi. Pohřeb má být příští týden ve čtvrtek.

|Lenka Kabrhelová, Anna Jadrná, Petr Jadrný |Zprávy z domova

Zaorálek mluvil s Tillersonem o návštěvě Zemana. Američané o ní vědí, datum ještě nepadlo, řekl

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD mluvil se svým americkým protějškem Rexem Tillersonem mimo jiné o dubnové návštěvě prezidenta Miloše Zemana ve Spojených státech. Američané o ní vědí, konkrétní datum ale prý zatím nepadlo, řekl Radiožurnálu. Spory ohledně Zemanova setkání s Trumpem vyvolala začátkem týdne slova bývalého českého velvyslance v USA Petra Koláře. Naznačil, že Zeman není oficiálně pozván do Bílého domu. Hrad i současný velvyslanec v USA Hynek Kmoníček ale informaci odmítl.

|Martin Dorazín, mls, dp |Zprávy ze světa

Obří výbuch ve skladu s municí na východě Ukrajiny: úřady evakuovaly na 20 tisíc lidí

VIDEO UVNITŘ. Ukrajinské úřady evakuovaly na 20 tisíc obyvatel z okolí muničního skladu v Balakleji v Charkovské oblasti, který ve čtvrtek brzy ráno explodoval. Incident se obešel bez obětí. Zatím není jasné, co bylo příčinou výbuchů v jednom z největších vojenských skladů na Ukrajině, Kyjev však už potvrdil, že incident vyšetřuje jako sabotáž. Naznačil také, že podezírá Rusko a jím podporované donbaské vzbouřence.

|Filip Harzer |Zprávy ze světa

Otázky a odpovědi k útoku v Londýně: Proč policisté neměli zbraně? Co víme o útočníkovi a obětech?

Čtyři lidé včetně útočníka zemřeli, 29 lidí bylo po útoku v centru Londýna hospitalizováno, sedm z nich je v kritickém stavu. Mezi oběťmi je i přílušník londýnské policie. Okolí britského parlamentu je nadále uzavřeno. Útočník ve středu nejdřív narážel do lidí a pak zaútočil na policisty hlídkující u vstupu do parlamentu. Policie zatím identitu útočícího muže nezveřejnila. Policie v souvislosti s útokem podnikla domovní prohlídky na šesti adresách v Birminghamu, Londýně a dalších místech. Scotland Yard prosí novináře, aby jméno útočníka zatím nezveřejňovali. Podle premiréky Theresy Mayové nebyl útočník tajným službám neznámý. Shrnujeme, co je o útoku do této chvíle známo.

|Kristina Roháčková |Film

Začíná Febiofest. Uvede ozvěny oscarové sezony, vítěze z Berlinale i Stewartovou na druhou

Letošní ročník Febiofestu uvede 155 filmů z 55 zemí. Kromě debutů a současné produkce známých tvůrců dá prostor i dokumentární tvorbě, distribučním předpremiérám i lehce bizarním projektům. Diváci se tak vedle premiéry Žen 20. století, které získaly nominaci na Zlatý glób pro nejlepší herečku a snímek, mohou těšit i například na Gérarda Depardieu v roli Stalina, Salmu Hayekovou požírající zvířecí srdce nebo těhotnou Alice Loweovou na cestě za nemilosrdnou pomstou.

|Michal Zlatkovský |Zprávy z domova

Kde ženy vládnou s muži? Za 20 let se v Česku situace nezměnila, jsme ve druhé polovině světového žebříčku

Z dvou set zákonodárců v české Poslanecké sněmovně tvoří ženy necelou pětinu. Poměr mužů a žen mezi českými poslanci se přitom za posledních dvacet let změnil jen nepatrně. V žebříčku podílu žen ve světových parlamentech se tak Česko ocitá v polovině - za Saúdskou Arábií, ale před Spojenými státy.

| ČTK, Magdalena Slezáková, Anna Jadrná, Filip Harzer, Petra Holinková |Zprávy ze světa

Londýn hlásí tři oběti a 7 lidí v kritickém stavu. Útočník byl z Británie, tajné služby ho znaly

Útočník ve středu odpoledne najel autem na Westminsterském mostě v centru Londýna do lidí. Následně napadl nožem policisty hlídkující u nedalekého vchodu do budovy britského parlamentu. Útok nepřežili celkem čtyři lidé, včetně policisty a samotného pachatele. Hospitalizováno bylo 29 lidí, 7 z nich je ve vážném stavu. Policie incident vyšetřuje jako teroristický čin, podle ministra obrany Michaela Fallona měl útočník vazby na islámský terorismus. Premiérka Mayová uvedla, že se muž narodil v Británii a byl tajným službám znám. Mezi oběťmi ani zraněnými nejsou čeští občané.

|Ondřej Golis |Zprávy z domova

Grygárek napodruhé neuspěl. Šéfžalobci zamítli jeho stížnost na průtahy ve vyšetřování

Tři a půl roku čelí obvinění exnáměstek pražského vrchního státního zástupce Libor Grygárek. Nově ve své kauze neuspěl se stížností na průtahy, Nejvyšší státní zastupitelství totiž zamítlo jeho podnět z konce loňského roku. V roce 2016 přitom jeho stejné připomínky vyslyšelo a nařídilo olomouckým žalobcům, aby si pospíšili. Grygárka policie stíhá od prosince 2013 kvůli údajnému krytí praní špinavých peněz lobbisty Romana Janouška, loni v říjnu navíc jeho stíhání rozšířili.

|Václav Štefan |Zprávy z domova

Poslanci stále nepřijali návrh změny exekutorského zákona. Nejen zadluženým to komplikuje život

Za dlužníkem přes půl republiky a s jeho majetkem pak zase zpátky. Právě tato praxe v exekucích by měla skončit. Požadují to organizace Transparency International a Člověk v tísni. Vyzvaly poslance, aby urychleně přijali senátní návrh, který počítám s tím, že by dlužník měl jednoho exekutora podle místa bydliště. Exekutorská komora se změnou souhlasí.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru