Zdanění tichých vín by nás na evropském trhu diskvalifikovalo, míní prezident vinařského svazu

Tiché víno se v konsolidačním balíčku neobjevilo. Zůstalo tak jediným druhem alkoholu, ze kterého se neodvádí spotřební daň. Není ale jisté, jak dlouho a jestli na pomyslné nule zůstane. Debaty politiků o možném zdanění tichého vína ještě nejsou u konce. V úterý bude zdanění tichých vín probírat pracovní skupina, ve které jsou jak zástupci několika ministerstev i vinaři. Ve vysílání Radiožurnálu odpovídal prezident Svazu vinařů Martin Chlad.

Rozhovor Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Růžové víno

Růžové víno | Foto: Český rozhlas

Proč by podle vás tiché víno nemělo být zdaněno? Proč ta výjimka?
Už jsme to komunikovali v uplynulém tři čtvrtě roce několikrát. Hlavní argumenty jsou, že jakákoliv producentská země, včetně těch, které více vína v rámci Evropské unie dovezou, nepodléhá zdanění tichým vínům a v rámci evropského trhu by nás to diskvalifikovalo.

Přehrát

00:00 / 00:00

V obchodě dnes najdete víno za 50 korun z Nového Zélandu, konkurence je obrovská, říká prezident svazu

Ještě vás poopravím: nejde o výjimku. Tento fakt je stanoven Evropskou komisí, respektive legislativním opatřením Evropské unie. Směrnicí, která je platná už od 90. let. Takže v tomto směru absolutně nejde o výjimku. Je to mystifikace.

S jakým očekáváním jdete na dnešní (úterní) schůzku?
My nejenom že tam jdeme s nějakým očekáváním, které by měl přinést někdo jiný, ale jsme nositelem návrhu, který jsme připravovali a cizelovali v podstatě od počátku.

Tendence, kdy jsme chtěli uspořádat odborný panel a žádali jsme o to ještě ministra Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL) a následně ministra Vlastimila Válka (TOP 09), Zbyňka Stanjuru (ODS) a Marka Výborného (KDU-ČSL) a oni nám vyhověli, tak měl směřovat k tomu, že jsme měli zájem do situace aktivně vstoupit a přijít s nějakým návrhem, který by pomohl našemu segmentu.

Možná se (odborný panel) stal i ukázkou pro další obory a pro způsob, jak věc nějakým způsobem systémově řešit. Takže my tam jdeme s návrhem, který chceme představit, a pevně věříme, že pro něj najdeme shodu.

Spotřební daň odmítáme

Máte už něco předjednáno? Jste třeba připraveni přijmout nějaký kompromis? Například nižší sazbu spotřební daně, než jaká je u šumivého vína. Tam se jenom pro představu odvádí 23 korun a 40 haléřů za litr.
Jediné, co máme předjednáno, ale spíš je to oborová debata, tak je debata s ministerstvem zemědělství, která je zcela logická.

Záhada bolesti hlavy z červeného vína je možná vyřešena. ‚Jsme na cestě k vysvětlení,‘ tvrdí vědci

Číst článek

Jinak nejdeme určitě nabízet a debatovat o tom, jestli by sazba měla být vyšší, nebo nižší. Odmítáme statut spotřební daně.

Ale rozhodně, pokud se máme bavit o konsenzu, tak ano, na to setkání jde praxe a jdou tam tři ministerstva, takže rozhodně očekáváme, že napříč zastoupenými skupinami musíme dospět k nějakému závěru.

Úterní schůzka už je druhá v pořadí. První jste měli na konci srpna a domluvili jste se, že na další jednání přinesete odborné analýzy. Zkuste nám říct, co z těch analýz vyplývá.
To vám řeknu až odpoledne po schůzce, protože ctím dohody a ty jsou pro mě svaté. Veškeré pracovní materiály, které se připravovaly, měly mířit primárně na toto pracovní jednání.

Mohu akorát prozradit, že podklady, které se zpracovávaly z různých dílen, ať už ministerstvo financí, anebo to mělo zařídit ministerstvo zemědělství, potažmo my jako vinaři, tak měly mířit k analytice, k datům k číslům, která vycházejí, a následně také k popsání stavu oboru.

Tyto podklady máme, zaslali jsme je předem do pracovní skupiny. Budeme se o nich bavit a navazovat na ně bude právě návrh, se kterým přicházíme.

Z vašich jiných údajů plyne, že se má příští rok likvidovat přes zhruba osm procent vinic, což znamená 1400 hektarů. Jaký to bude mít dopad na produkci vína, a tedy i na jeho cenu?
Bavíme-li se o tuzemském vínu, tak samozřejmě dopad to bude mít ve snížené produkci vína. Cenu těžko predikovat, protože za současné hospodářské situace a za poslední tři roky, kdy absorbujeme veškeré proměny a tlaky na trhu, tak si nedovolím říct, že si vinaři budou moct dovolit to promítnout v plné výši do cen, takže s tím se nesou určitá očekávání.

Vyhozené statisíce. Vinařský fond registroval značku Bublina pozdě, s názvem ho předběhl restauratér

Číst článek

Ale jinak je to fakt, který vyplývá už z našich zjištění. Doufáme, že to číslo nebude vyšší, a zároveň je to určitým vztyčeným prstem, protože nechceme následovat ovocnáře a sadaře, kteří za posledních deset let museli snížit svou produkci v řádu několik desítek tisíc hektarů až na polovinu. To je něco, kam bych nechtěl, aby se naše republika ubírala.

Výrobci z jakých zemí jsou pro tuzemské vinaře největšími konkurenty?
Dá se říct, že z celého světa. Není potíž, abyste na krámu nalezl víno za padesát korun, které sem putovalo z Nového Zélandu, což při současné řekněme zelené politice rozum nebere, jak se říká lidově.

Ale z těch z těch nejbližších zemí, které jsou schopni především v levné produkci „zaplavovat" Evropu, tak se bavíme o Španělsku, Itálii, Moldavsku a Maďarsku. Toto jsou destinace, ze kterých opravdu korzuje víno po Evropě včetně naší destinace.

Petr Král Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme