VIDEO: Bigband Severoatlantické aliance zahrál na hvězdárně v Brně. Zazněla i skladba Lásko, bože lásko

Velitelství NATO má od roku 1983 svůj bigband, který slouží výhradně k reprezentativním účelům – hrají převážně na akcích k výročí konce 2. světové války, jezdí ale i různě po Evropě. A ve čtvrtek zavítal i na brněnskou hvězdárnu, kde vystoupil s Vojenským uměleckým souborem Ondráš.

Video Brno Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Před necelými třemi lety se podařilo dostat do elitního NATO bigbandu i českého zástupce – trumpetistu Michala Damborského, který pochází z Velkých Pavlovic a je absolventem brněnské konzervatoře. Je členem Vojenské hudby Olomouc, kam se po konci tříleté mise zase vrátí.

Do bigbandu, který sídlí v Belgii, se dělají poměrně složité konkurzy. Člověk musí mít bezpečnostní prověrku, projít zkouškou z angličtiny a samozřejmě musí skvěle ovládat nástroj.

V České republice ještě bigband nikdy nebyl, a jelikož je hlavně reprezentativní, tak nemá ani žádné rádiové nahrávky. V Českém rozhlase Brno natočí zhruba deset snímků. Při té příležitosti také ve čtvrtek odehrál koncert v brněnské hvězdárně.

V první polovině zahrál Vojenský umělecký soubor Ondráš, ve druhé právě bigband NATO. Na závěr potom obě vojenská uskupení zahrála společně moravskou lidovou Lásko, bože lásko.

Jiří Kokmotos, lop Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme