Úsvit je mainstreamový film o jinakosti, ani já jsem nikdy nezapadala, říká herečka Křenková

Temná detektivka v kulisách baťovské továrny uprostřed Vysokých Tater. A k tomu témata intersexuality, kolonizace, nečistých politických her či dramat v manželském vztahu. To všechno je film Úsvit režiséra Matěje Chlupáčka, který měl ve čtvrtek premiéru v českých kinech.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlavní roli si v něm zahrála Eliška Křenková – v neobvykle pojaté detektivce zasazené do dob první republiky se snaží vyřešit záhadu spojenou s nálezem mrtvého novorozence s mužským i ženským pohlavním orgánem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem ranní Mozaiky je herečka Eliška Křenková, která hraje hlavní roli ve filmu Úsvit

„Všechna ta témata lze shrnout pod jedno, a tím je jinakost a respektování jinakosti každého z nás. To je jedno z mých životních témat, protože jsem nikdy neměla pocit, že bych zapadala, a myslím, že v tom se může najít i velká část diváků,“ říká v pořadu Mozaika Českého rozhlasu Vltava.

Scenárista Miro Šifra jí prý postavu manželky ředitele továrny psal na tělo, vložil do ní i některé její charakterové rysy.

„Myslím, že je to pravda. Nejen v tom, že Helena má tendenci jít za pravdou a spravedlností, i když tím riskuje vztah i vlastní existenci. Doufám, že bych byla tak pevná jako ona a že si přespříliš nefandím,“ podotýká.

Chtěli jsme natočit film pro širokou škálu lidí, ne naši názorovou bublinu, říká Chlupáček o Úsvitu

Číst článek

Podle režiséra byla Křenková do své postavy naprosto ponořená. Například umělé těhotenské bříško začala nosit už před natáčením, aby si na něj zvykla.

„Chodila jsem tak nejen doma, ale třeba i po Vinohradech. Pár známých se divilo, byla to příležitost si z lidí vystřelit,“ popisuje s úsměvem herečka.

To své si prý ve filmu najde mladá i starší generace. Objevují se v něm současná témata, zároveň jde o dobový film, který je přístupný a srozumitelný. „Myslím, že je to mainstreamový film pro široké publikum,“ uzavírá Křenková.

Naděžda Hávová, František Šedivý, ert Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme