Život, láska, smrt. Cenu Karla Čapka za rok 2024 získala básnířka a prozaička Sylva Fischerová

Ve čtvrtek 11. ledna 2024 udělilo České centrum Mezinárodního PEN klubu Cenu Karla Čapka. Laureátkou 16. ročníku se stala básnířka a filozofka Sylva Fischerová.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sylva Fischerová

Sylva Fischerová | Foto: Stanislav Soukup

Cenu Karla Čapka uděluje každý sudý rok České centrum Mezinárodního PEN klubu za významný literární počin s přihlédnutím k tomu, zda laureát i jeho dílo přispěli k tomu, aby se ve společnosti prosadily demokratické a humanistické hodnoty nebo aby byly ubráněny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čím členy poroty oslovuje tvorba Sylvy Fischerové? A na co se soustředila laureátčina děkovná řeč?

Poprvé ji obdrželi Günter Grass a Philip Roth u příležitosti Světového kongresu PEN klubu v Praze. Mezi další oceněné patří např. Josef Topol, Václav Havel, Ludvík Vaculík, Ivan Klíma, Petr Šabach, Václav Jamek a Jaroslav Rudiš.

Letos se odborná porota ve složení Vladimír Karfík (předseda), Daniela Fischerová, Petr Kotyk, Petr Nagy a Jan Šulc rozhodla, že cenu převezme Sylva Fischerová, básnířka, prozaička a klasická filoložka, za básnickou a prozaickou tvorbu. S cenou se pojí také finanční odměna ve formě šeku na 100 tisíc korun.

Poukazovat bezmocí řeči

Svět poezie Sylvy Fischerové je pozemský, věcný, i když základní lidská témata jsou nadčasová – život – láska – smrt. Pohybuje se mezi každodenností s pocity nevšednosti, mezi póly skutečnosti a fikce. Snad se zkušeností antické filosofie souvisí v autorčiných verších nepřehlédnutelný stálý dialog jako cesta k poznání,“ vylíčil v laudatio předseda poroty Vladimír Karfík.

Básníka Ivana Blatného dnes známe i díky jeho anglické ošetřovatelce v blázinci, naznačuje historik

Číst článek

„Otázka a odpověď mají stejnou váhu. Vztah člověk – dějiny je osobní, v povídkové tvorbě vydává Fischerová generační svědectví, v něm je zároveň smrt matky i zrození člověka, vědomí otcovského dědictví. Co jsme a co si neseme od předků," pokračoval.

„Sylvu Fischerovou fascinuje jazyk, ptá se, zda vládneme řečí, anebo řeč ovládá nás. Nepřestává být zvědava, kam ji jazyk sám dovede, cítí lásku hlásek a barvu slabik, je zaujata schopností jazyka hrou dotýkat se poznání a zároveň je zpochybnit,“ dodal.

Ve své řeči, kterou za ni přednesla její dcera Ester, pak laureátka s odkazem na Ingeborg Bachmann zpochybnila nároky na aktualitu i „tlachy“ o roli spisovatele, které nahradila básní.

Sylva Fischerová | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Prolínání filozofie s poezií

Sylva Fischerová studovala filozofii na Filozofické fakultě UK a fyziku na Matematicko-fyzikální fakultě UK, klasickou filologii na FF UK, kde v roce 1991 absolvovala s diplomovou prací Problém jednoty areté u Platóna (na dialogu Prótagoras).

Od roku 1992 pracuje v Ústavu řeckých a latinských studií jako odborná asistentka, v roce 2020 se zde habilitovala prací Hippokratovský spis O přirozenosti člověka. V současnosti přednáší starou řeckou literaturu, náboženství a filosofii na Karlově univerzitě. Je autorkou jedenácti básnických sbírek, píše také povídky, romány a knihy pro děti.

Za knižní rozhovor s filosofem Karlem Flossem Bůh vždycky zatřese stavbou (Praha 2011) obdržela Cenu Nadace českého literárního fondu, v roce 2018 se stala první básnířkou města Prahy.

Šárka Jančíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme