Olympijské hry 2036 v Polsku? Duda oznámil plán na kandidaturu 18 dní před parlamentními volbami

Paříž, Los Angeles, Brisbane a pak možná Varšava. Polsko chce za třináct let hostit letní olympijské hry a prezident Andrzej Duda přišel s ambiciózním plánem necelé tři týdny před parlamentními volbami.

Varšava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijské kruhy

Olympijské kruhy | Zdroj: Reuters

„Rád bych oznámil, že po konzultacích s vedením polského olympijského výboru, ministrem sportu, jeho spolupracovníky i s vládnoucí stranou máme úmysl ucházet se o pořádání letní olympiády v roce 2036,“ řekl na polské straně Tater na konferenci v Zakopaném polský prezident Andrzej Duda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si Andrzeje Dudu a komentář reportérky Českého rozhlasu v Polsku Kateřiny Havlíkové

Vláda se při pokusu získat pořadatelství letní olympiády opírá o úspěch letošních Evropských her v Krakově a okolí, kde soutěžilo přes sedm tisíc sportovců. I tak by bylo třeba investovat v následujících letech obrovské množství prostředků do infrastruktury.

„Současná vláda tvrdí, že Polsko je na takové úrovni hospodářského rozvoje, že o uspořádání her může uvažovat. Také říká, že si může dovolit investovat 70 miliard zlotých, což je asi 365 miliard korun. To je částka, o které se neoficiálně mluví. Tolik stojí například program na podporu porodnosti, který je naplánovaný na příští rok,“ přibližuje zahraniční zpravodajka Českého rozhlasu v Polsku Kateřina Havlíková, podle které pravděpodobně souvisí aktuální vystoupení prezidenta Dudy s blížícími se parlamentními volbami.

„Duda oznámil ten záměr s pořádáním olympiády 18 dní před volbami. Je tam také skryté sdělení, že k tomu došel po konzultaci s vládní stranou, nikoliv s parlamentem. To je Právo a Spravedlnost (PiS), což je strana, ze které Andrzej Duda vzešel,“ doplňuje Havlíková.

Výstavbu olympijské arény v Paříži zkomplikovala válka na Ukrajině. Stavbaři ale věří, že to stihnou

Číst článek

Ale je samozřejmě otázkou, jestli zájem o gigantickou sportovní akci může straně Právo a spravedlnost přihrát nějaké politické body. Polsko udělalo za posledních 15 let výrazný skok v dopravní infrastruktuře i díky fotbalovému Euru, ale i tak bude potřeba směrem k případné letní olympiádě ještě výrazně zapracovat na rozvoji.

Mexiko, Turecko, Indonésie

„Doufáme a jsme si vlastně jistí, že do té doby už bude hotový Centrální komunikační port. Budeme tedy mít nové supermoderní velké letiště propojené se sítí dalších druhů dopravy, tedy i tou kolejovou. Vzhledem k dopravní infrastruktuře bychom tou dobou měli být stoprocentně připravení uspořádat to, co jsme si předsevzali,“ doplnil polský prezident Andrzej Duda.

Jeho země je tak čtvrtým oficiálním kandidátem pro pořádání her v roce 2036 po Mexiku, Indonésii a Turecku. Mezinárodní olympijský výbor vybírá pořadatele v současnosti jinak než dřív. Kvůli snížení nákladů na přípravu projektů a kampaní zástupci MOV po soukromých jednáních s jednotlivými uchazeči vyberou jednoho a doporučí ho pro hlasování delegátům na kongresu. Tak už byla zvolena pořadatelská Austrálie pro rok 2032.

Jakub Marek, lis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme