Režisér Christopher Nolan a jeho žena, producentka Emma Thomasová, dostanou Řád britského impéria

Americko-britský režisér Christopher Nolan a jeho žena, producentka Emma Thomasová dostanou Řád britského impéria. Jejich jména se objevila na seznamu doporučení britské vlády mezi britskými politickými osobnostmi i významnými podnikateli, píše agentura Reuters.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americko-britský režisér Christopher Nolan a jeho žena producentka Emma Thomasová

Americko-britský režisér Christopher Nolan a jeho žena producentka Emma Thomasová | Foto: Sarah Meyssonnier | Zdroj: Reuters

Nolan letos se tříhodinovým životopisným filmem Oppenheimer o vynálezci atomové bomby poprvé prolomil sérii nominací na Oscara, cenu americké Akademie filmových umění a věd, a za snímek dostal hned dva — za nejlepší film a nejlepší režii.

Nejlepším filmem roku je atomový epos Oppenheimer. Divácká srdce ale patří Kenovi

Číst článek

Zlatou sošku s ním na pódiu v Los Angeles přebírala Thomasová, která se svým mužem spolupracuje už od konce 90. let. Řadu Oscarů získaly i jeho dřívější filmy, například za střih, scénář, kameru či vizuální efekty, letos poprvé je však dostal přímo Nolan.

Mezi jeho první počiny patří krátké studentské filmy Lacerny (1996) nebo Doodlebug (1997) — tříminutový černobílý psychologický thriller o muži, který se v jedné místnosti snaží botou zabít jakési stvoření, mouchu či malého hlodavce. Nakonec se ukáže, že jde o jeho vlastní zmenšeninu.

Doodlebug americká média dodnes připomínají, když píší o Nolanových současných úspěších.

Ambiciózní fyzik i oběť systému. Kde se snímek o ,otci atomové bomby‘ Oppenheimerovi rozchází s historií?

Číst článek

Režisér později proslul trilogií o superhrdinovi Batmanovi (2005 — 2012), kterého ztvárnil Christian Bale, nebo filmy se spletitými, mysteriózními a napínavými scénáři s často dramatickým rozuzlením v samém závěru, například Memento (2000), Dokonalý trik (2006), Počátek (2010) nebo Tenet (2020).

Nolan a Thomasová mají čtyři děti a žijí společně v Los Angeles, uvádí web stanice BBC.

Držiteli Řádu britského impéria je i několik českých kulturních osobností, například dirigent, houslista a skladatel Rafael Kubelík, architektka Eva Jiřičná nebo překladatel a pedagog Martin Hilský.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme