OBRAZEM: Neznámý fotograf dokumentoval okupaci i proměnu Prahy. Unikátní snímky zachránila rodina

Matematik a introvert, který rád zahradničil, to byl Karel Bucháček. V jeho pozůstalosti se našlo na 80 tisíc snímků, na nichž zachycoval život v komunistické Praze. Jejich výběr nedávno vyšel v nakladatelství PositiF jako publikace Přidušené město. „Všímal si starých pražských čtvrtí. Také hodně fotil to, jak některé části ulic a domy musely metru ustupovat. Zaznamenával fronty i demonstrace,“ vyjmenovává editor knihy Tomáš Pospěch.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jak vypadal každodenní život v komunistické Praze, oslavy výročí revolucí, rozkutané ulice, znuděné děti, fronty na nedostupné zboží a služby, ale třeba i vpád vojsk Varšavské smlouvy, Palachův týden, zánik starých pražských čtvrtí či výstavba metra.

Přehrát

00:00 / 00:00

„Bucháček rád fotografoval lidi, kteří místo poslechu projevů pospávají a hltají párky nebo ospale čekají ve frontě,“ říká editor knihy Tomáš Pospěch

To jako by si dal za úkol zdokumentovat matematik Karel Bucháček z Akademie věd, který se ve volném čase věnoval skalkám i fotografování.

„Věřím, že Karel Bucháček věřil, že se jednou jeho archivu někdo chopí a zpracuje ho,“ říká editor a nakladatel knihy Přidušené město Tomáš Pospěch pro pořad Mozaika rozhlasové stanice Vltava.

Bucháček sice patřil do okruhu dalších fotografů-amatérů a občas vystavovali společně, jeho dílo ale shromáždil a scelil až editor Pospěch. Bucháček zemřel v roce 2008, neměl děti a jeho fotografie objevil synovec, když vyklízel jeho byt.

„Někteří lidé ho popisují jako plachého introverta. Ale poslali mi i fotografie, na kterých byl Bucháček veselý společník na večírcích, převlékal se tam do různých podob, hrál divadlo, takže dokázal být vtipný a veselý,“ přibližuje Pospěch.

Karel Bucháček: Vinohradská, 21. 8. 1968 | Foto: Karel Bucháček | Zdroj: Nakladatelství PositiF

„Zároveň to byl introvertní poutník, který se toulal městem a fotil smutná, osiřelá zákoutí a zničené domy. Vedle toho ale také fotografoval demonstrace, kde smrdí slzný plyn, používají se vodní děla a zasahují těžkooděnci s obušky,“ srovnává editor.

Obálka publikace Karel Bucháček: Přidušené město | Foto: Karel Bucháček | Zdroj: Nakladatelství PositiF

Bucháček často dokumentoval každodenní život. „Všímal si starých pražských čtvrtí jako Karlín, Libeň, Žižkov, Holešovice nebo Vršovice. Také hodně fotil výstavbu metra a to, jak některé části ulic a domy musely metru ustupovat. Jak výstavba poznamenala město, jak bylo centrum zdevastované,“ uvádí Pospěch další příklady z Bucháčkova díla.

Matematik také systematicky fotil fronty na zájezdu, knihy nebo třeba televizory. Z Bucháčkových snímků vytvořil Pospěch sbírku, která nedávno vyšla v nakladatelství PositiF jako publikace Přidušené město.

Poslechněte si celý rozhovor o vzniku knihy, audio je nahoře v článku.

Šárka Jančíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme