Sparta prohrála v úvodním osmifinále Evropské ligy s Liverpoolem 1:5. Dva góly dal Núñez

Fotbalisté pražské Sparty utrpěli doma v úvodním osmifinálovém utkání Evropské ligy s Liverpoolem debakl 1:5. Lídr anglické ligy rozhodl o výhře před 18 322 diváky už v prvním poločase, kdy se trefili Alexis Mac Allister z penalty a dvakrát Darwin Núňez. Ihned po přestávce snížil vlastní brankou střídající Conor Bradley, poté se ale prosadili Luis Díaz a další příchozí hráč z lavičky Dominik Szoboszlai. Odveta na Anfieldu je na programu za týden.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 21:24 7. 3. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Darwin Núñez

Darwin Núñez se podílel na výhře Liverpoolu dvěma góly | Foto: Lukáš Kaboň, Anadolu | Zdroj: Profimedia

Letenští naposledy inkasovali pětkrát v jednom utkání v prosinci 2004, kdy ve skupině Ligy mistrů prohráli v Lyonu 0:5. Doma dostali pět branek poprvé od září 1988, kdy v Poháru mistrů evropských zemí (dnešní Liga mistrů) podlehli Steauě Bukurešť rovněž 1:5.

Obhájce českého titulu neporazil Liverpool ani ve třetím utkání, v únoru 2011 na něj nestačil v úvodním vyřazovacím kole Evropské ligy. Svěřenci dánského trenéra Briana Priskeho v normální hrací době prohráli v devatenáctém domácím soutěžním zápase v sezoně poprvé.

Síla na lavičce

Sparta, jež v minulém kole vyřadila Galatasaray Istanbul, se musela obejít bez stopera Filipa Panáka, který nebyl ani na lavičce. V záloze domácích nastoupili mimo jiné Markus Solbakken a Jaroslav Zelený. Trenér Liverpoolu Jürgen Klopp nechal mezi náhradníky středního obránce Virgila Van Dijka, na lavičce začal i uzdravený kanonýr Mohamed Salah.

Liverpool zahrozil už ve druhé minutě. Wataro Endo vypíchl před pokutovým územím míč váhajícímu Lukáši Haraslínovi, Núňez však ideálně nezakončil a kapitán Ladislav Krejčí odkopl balon před Codym Gakpem.

V páté minutě Asger Sörensen při snaze o odkop srazil ve vápně Mac Allistera a hlavní sudí Sánchez nařídil penaltu, kterou proměnil sám faulovaný hráč.

Po čtvrthodině hry domácí málem vyrovnali. Po rychlém autovém vhazování Jan Kuchta nahrál před branku na nabíhajícího Haraslína, jehož ránu gólman Caoimhin Kelleher vyrazil a míč těsně před brankovou čarou odkopl Joe Gomez.

Ve dvacáté minutě zblokoval ránu sparťana Angela Preciada z šestnáctky Ibrahim Konaté. Z následného rohu pak hlavičku ekvádorského reprezentanta přizvedl Endo a Kelleher vytáhl míč nad břevno.

O pět minut později se Kaan Kairinen se Sörensenem nedohodli na polovině hostů, Liverpool okamžitě přešel do protiútoku a Núňezova střela z dálky zaplula pod břevno. Uruguayský reprezentant skóroval ve čtvrtém soutěžním duelu, do něhož nastoupil. Zároveň vstřelil 1000. soutěžní gól anglického týmu pod Kloppem, který po sezoně na vlastní žádost v klubu po devíti letech skončí.

V Liverpoolu po sezoně skončí trenér Klopp. Klub opustí po osmi a půl letech

Číst článek

V 36. minutě Solbakken obral na polovině hřiště Harvey Elliotta o míč a Letenští přešli do rychlého protiútoku. Kuchtovu střelu Kelleher vyrazil před dobíhajícího Veljka Birmančeviće, jenž ale ve vyložené šanci neusměrnil míč do odkryté branky.

Na druhé straně gólman Peter Vindahl zastavil Gakpovu střelu z otočky k tyči, o chvíli později nizozemský útočník opět neuspěl po přízemním pokusu z otočky. Mezitím zraněného Sörensena vystřídal Matěj Ryneš.

Ve třetí minutě nastavení Mac Allister nahrál Núňezovi a ten povedenou střelou na zadní tyč zařídil Liverpoolu vedení 3:0.

Vlastní gól

Sparťané snížili ihned po pauze, Birmančević nahrál před branku a střídající Conor Bradley, na něhož dotíral Kuchta, si po 40 vteřinách na hřišti dal vlastní gól. Vzápětí Birmančević znovu přihrál do pokutového území, hostující brankář však Haraslínovu střelu z úhlu zneškodnil.

V 53. minutě Luis Díaz střelou z vápna vrátil hostům trojbrankové vedení. Na opačné straně Preciado vypálil z velké dálky a Kelleher vytáhl míč na roh. Proti Vindahlovi ani do třetice neuspěl zblízka Gakpo. V 74. minutě naskočil do hry uzdravený Salah, jehož trefa o deset minut později neplatila kvůli ofsajdu. Ve čtvrté minutě nastavení stanovil konečný výsledek Dominik Szoboszlai.

Sparta zvítězila v jediném z posledních 17 pohárových utkání s anglickým soupeřem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme