Divočák v bráně, impulzivní milovník rychlých aut. Spoluhráči ze Vsetína vzpomínají na Čechmánka

Olympijský vítěz, trojnásobný mistr světa, pětinásobný šampion extraligy v dresu Vsetína. To je jen část úspěchů bývalého hokejového brankáře Romana Čechmánka, který o víkendu náhle umřel v 52 letech. Jeho bývalí spoluhráči ale víc než na samotné výkony na ledě vzpomínají na to, jaký byl gólman přezdívaný Čeman člověk.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pietní místo před zimním stadionem ve Vsetíně pro Romana Čechmánka,

Pietní místo před zimním stadionem ve Vsetíně pro Romana Čechmánka, | Foto: Dalibor Glück | Zdroj: ČTK

„Takový divočák v bráně. Byl to prostě bouřlivák,“ vzpomíná na Romana Čechmánka bývalý hokejový útočník Martin Procházka, který se s gólmanem potkával v reprezentaci a dvě sezony spolu na konci minulého století strávili i ve Vsetíně, který tehdy dominoval extralize. Šest let hrál ve valašském klubu obránce Jan Srdínko, který má podobné vzpomínky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si vzpomínky spoluhráčů na zesnulého hokejového brankáře Romana Čechmánka

„Byl impulzivní, emotivní. Nevybavím si jméno rozhodčího, ale kvůli Romanovi jsme toho rozhodčího museli vetovat, protože pořád dostával desetiminutové tresty. Když si na to člověk po letech vzpomene, tak to bylo srandovní,“ říká Srdínko s tím, že emotivní nebyl Čechmánek jen na ledě.

„Miloval rychlá auta, kluci vyprávěli příběhy když s ním jezdili. Roman bydlel ve Zlíně, tak když jezdili na tréninky, tak vtipkovali, že to byl závodník. U toho telefonoval, ladil rádio, povídal si - prostě si s ním často užili.“

Právě Srdínko se s Čechmánkem potkával pravidelně i po konci kariéry, v této sezoně vede v juniorském týmu Zlína jeho syna Jakuba, který hraje jako útočník. 

Brankář Vsetína Roman Čechmánek v roce 1994 | Foto: Michal Růžička / MAFRA | Zdroj: Profimedia

„Potkávali jsme se i ve Vsetíně na hokeji, byli jsme v kontaktu. Někdy na hokejových nebo vzpomínkových akcích. Čeman byl pořád stejný, vždycky si s ním člověk měl co říct. Člověk vzpomíná jen v tom dobrém,“ uzavírá Srdínko, kterého stejně jako všechny ostatní nedělní zpráva o náhlé Čechmánkové smrti překvapila. Příčina úmrtí olympijského vítěze zatím není známá.

Pietní akce Na Lapači

Vsetínský hokejový klub připravuje na středeční prvoligové utkání se Sokolovem rozloučení se zesnulým bývalým brankářem. Pohřeb proběhne jen v úzkém rodinném kruhu, ale touto cestou se budou moci s jednou z velkých postav klubové historie rozloučit také diváci.

Zimní stadion Na Lapači je už nyní improvizovaným pietním místem, kde lidé zapalují svíčky. Zápas Vsetína se Sokolovem, jenž začne v 17:30, bude symbolicky ve 23. minutě přerušen. Právě v dresu domácího týmu Čechmánek s číslem 23 na zádech zářil a pomohl klubu před odchodem do NHL k pěti extraligovým titulům.

David Nekvinda, tpk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme